Sopor stoppade trafiken

(Fotograf Magnus Högberg har tagit bilden från olyckan.)

Flera ton norska sopor hindrade trafiken i Värmland. En lastbil full med avfall hade kört av vägen.

Olyckan inträffade den 2 januari. En lastbil var på väg från Norge med sopor som skulle eldas upp i Sverige. På riksväg 61 nära Charlottenberg i Värmland var det väldigt halt.

Lastbilen fick sladd och släpet välte. Ingen människa skadades, men många hundra kilo sopor spreds ut på vägen och i diket.

Trafiken stoppades snabbt, berättar Tommy Lindh, som jobbar vid polisen i Värmland.

– Vägen spärrade väl av sig själv ganska mycket till att börja med. Det var väldigt mycket sopor, säger han till Nukunskap.se.

Sören Olsson på räddningstjänsten i Arvika var på olycksplatsen. Det luktade förstås lite sopor, men han tycker inte att det var så farligt.

– Vi ställer oss ju inte i den vindriktning där det luktar, utan där det inte luktar, säger Sören.

Lastbilen flyttades från platsen efter ett par timmar och de värsta sophögarna städades undan så att bilarna kom fram igen. Men en hel del sopor lämnades kvar i diket och låg en vecka efter olyckan fortfarande kvar där. De sågs inte som ett så allvarligt miljöproblem att de måste bort direkt. Soporna blir inte heller mindre värda av att ligga i diket någon vecka.

Soporna ska förstås ändå städas undan. Tanken är att skräpet körs vidare dit det skulle från början och sedan eldas upp.

Text: Lisa Blohm
Publicerat: 2015-01-12


  1. Hur gick det med lastbilens chaufför?
  2. Varför körde lastbilen av vägen?
  3. Leta runt på kartan. Vilket nummer har vägen där olyckan skedde?
  1. Hon eller han klarade sig bra.
  2. Det var troligen för att det var så halt på platsen.
  3. Nummer 61. Vägen heter riksväg 61.

Soporna i diket fick ligga kvar i flera dagar. Vilken sorts last kunde det ha varit bråttom att få upp ur diket. Och varför?