Orkester spelar på fioler av skräp

(Filmen är på spanska och med engelsk text).
Vid en soptipp i Paraguay förvandlas skräp till musik. Ungdomar spelar på instrument gjorda av sopor och orkestern har blivit berömd.

Slumområdet Cateura finns vid en stor soptipp i Paraguay i Sydamerika. Det bor tusentals fattiga familjer i området. För att klara sig samlar många människor sånt som andra har kastat. En del saker använder de själva och annat säljer de.

För några år sedan började några vuxna att bygga instrument av skräp som slängda gafflar och konservburkar. En orkester med ungdomar startade. De skulle inte ha råd att köpa vanliga instrument. Tack vare det återvunna skräpet får de ändå chans att spela musik.

När en dokumentärfilm om orkestern började spelas in blev den plötsligt känd. Nu har ungdomar från Cateura fått uppträda i andra länder i Sydamerika och i Europa. De spelar ofta klassisk musik, men har också spelat med hårdrocksband.

Det finns nog människor som gärna skänker nya instrument till ungdomarna. Men en av dem som har startat projektet, Favio Chávez, säger i intervjuer att det är bättre med instrumenten av skräp. Nya fioler och tvärflöjter är så dyra att de riskerar att bli stulna. Väldigt fattiga familjer skulle kanske också sälja instrumenten.

Text: Lisa Blohm
Publicerat: 2015-01-12


Några frågor till filmen:

Vilka instrument känner du igen i filmen? Kan du namnen på några av dem?

De här instrumenten hittade nukunskap.se:
Fiol (violin), cello, trumpet, trummor, klarinett, tvärflöjt och kontrabas. Kanske fanns det flera!

Känner du igen musiken i slutet? Vet du vem som har skrivit den?

Musiken skrevs av Wolfgang Amadeus Mozart. Han var väldigt duktig på att spela och komponera musik redan som barn. Han föddes i Österrike år 1756 och dog 1791, bara 35 år gammal. Musiken som spelas heter Eine kleine nachtmusik.

Länktips: Här kan du se mer av orkestern

Orkestern heter Orquesta de reciclados de Cateura. På orkesterns egen hemsida finns texter på spanska, många bilder och filmklipp. Filmklippet på den här sidan är en trailer för en kommande dokumentärfilm om orkestern.

 

Källorna till Nukunskaps text är flera tidningsartiklar på engelska och en hemsida om en kommande dokumentärfilm om orkestern. Det är en trailer för dokumentärfilmen som visas i filmklippet.