Spanien tvingas till nytt val

Bildtext: Bilden är från valet i december 2015.

Politikerna i Spanien kan inte bli överens om en ny regering. Därför blir det nyval den 26 juni.

I Spanien har det länge varit så att två stora partier har tävlat om makten. Mindre partier har egentligen inte haft en chans. Något av de två stora partierna har fått så många röster att de har kunnat sitta i regeringen på egen hand.

Men valet i december 2015 var inget vanligt spanskt val. Många spanjorer var missnöjda med de största partierna. Dessa partier tappade massor av röster och två helt nya partier kom in i parlamentet (Spaniens riksdag). Därför blev det omöjligt för ett enda parti att regera på egen hand. I stället behövdes en koalition. Det är när två eller flera partier regerar tillsammans. Så har det ofta varit i Sverige, men inte i Spanien.

Trots att partierna har försökt att hitta en lösning i fyra månader, så har det inte lyckats. Många har länge trott att det därför kommer att bli ett nytt val. Ett land utan regering fungerar nämligen dåligt.

I dag, den 3 maj, så upplöste den spanske kungen parlamentet och sa att det blir ett nytt val den 26 juni. Det rapporterar olika nyhetssajter. Det finns en risk för att det blir rörigt i parlamentet även efter det valet. Men många hoppas nu att politikerna ändå ska ha lättare att samsas den här gången.

– Vi får hoppas att vi alla har lärt oss en läxa och att nästa parlament blir överens så snart som möjligt, sa parlamentets talman Patxi Lopez vid en presskonferens, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Extra fakta: De två partier som länge har varit stora i Spanien är Partido Popular och socialistpartiet PSEO. De nya partierna Podemos och Ciudadanos har också många platser i parlamentet.

Tips på uppgift: Det nya valet ska hållas den 26 juni 2016. Läser du den här texten efter det datumet? Ta då reda på hur det gick i valet.


Länktips: Läs om nyheten på andra språk. Texterna är skrivna för vuxna.

På engelska (nyhetsbyrån Reuters 2016-05-03)
På spanska (El Nacional 2016-05-03)


Text: Lisa Blohm
Foto: iStock
Publicerat: 2016-05-03