Spindlar äter lika många ton djur som vi människor

Världens alla spindlar äter 400 till 800 miljoner ton flugor, grodor och andra byten. Det har forskare räknat ut. Spindelmaten väger ungefär lika mycket som all fisk och allt kött som människor äter.

Spindlar är viktiga rovdjur och smaskar mest i sig insekter. I tropiska länder finns det också stora spindlar som äter bland annat ödlor, fiskar och fåglar.

Forskarna Klaus Birkhofer och Martin Nyffeler ville räkna ut hur mycket alla spindlarna äter tillsammans. Det är ett sätt att få svar på vilken roll spindlarna har i ekosystemet, berättar Klaus Birkhofer för nukunskap.se

Klaus Birkhofer

– Vi har många hot mot olika arter och mot klimatet. För att veta vad som händer om arter försvinner, så måste vi veta vad djuren gör i naturen. Hur skulle världen se ut utan spindlar? säger Klaus Birkhofer, som är professor vid Lunds universitet.

”Vi ville visa hur viktiga spindlarna är”

Det är ingen slump att de här forskarna intresserar sig för just spindlar. Spindlar har varit deras specialområde, även om Klaus Birkhofer forskar om fler saker nu. Han tycker att spindlarna är lite bortglömda.

– Folk bryr sig mer om fåglar och bin. Spindlar är de flesta rädda för. Vi ville visa hur viktiga spindlarna är. De äter husflugor, till exempel, och myggor som sprider malaria. På så vis bidrar de till hälsan, säger Klaus Birkhofer.

Hur har forskarna då räknat ut hur mycket spindlar äter? Jo, de har använt siffror från annan forskning. Då har de fått ett mått på hur många kg spindlar det finns på en viss yta i olika sorters områden. Det kan vara stor skillnad mellan en öken, en barrskog och en regnskog. På en enda kvadratmeter kan det finnas upp till tusen spindlar, enligt forskarna. De har räknat med att jordens alla spindlar väger runt 25 miljoner ton tillsammans. Sen har de räknat på hur mycket mat som går åt till alla de spindlarna. Svaret blev någonstans mellan 400 och 800 miljoner ton insekter och andra byten. Det går förstås inte att säga exakt, men forskarna har räknat på två olika sätt. Båda sätten att räkna gav ungefär samma svar. Enligt andra beräkningar äter människor ungefär 400 miljoner ton kött och fisk per år.

Forskarna tycker att de nu har visat hur viktiga insektsätare spindlarna är. En del spindlar äter till exempel upp många insekter som skadar växter. Forskarna skriver om sin forskning i tidningen Science of Nature, en tidning för forskare.

Klaus Birkhoffer är professor vid Lunds universitet i Sverige och Brandenburgs tekniska universitet i Tyskland. Martin Nyffeler forskar vid ett universitet i Schweiz.


Text: Lisa Blohm
Foto på spindeln: David E Hill, Peckham Society

Publicerat: 2017-03-15


Förslag till övning

Forskaren Klas Birkhoffer säger att de flesta människor är rädda för spindlar. Gör gärna en omröstning i er klass och se om det stämmer in på er. Undersök till exempel:

1. Hur många som är jätterädda för spindlar.
2. Hur många som inte är ett dugg rädda.
3. Hur många som är mittemellan. Någon kanske till exempel tycker att det är okej att se en spindel, men läskigt att hålla den i handen.