Stavfel bevis för mordförsök

En 55-årig kvinna i Storbritannien har dömts till fängelse för att ha försökt giftmörda sin man. Ett av bevisen mot henne var ett stavfel.

Nyhetsbyrån Reuters skriver om brottet. Hösten 2013 hade kvinnan och hennes 70-årige man bråkat. På julafton försökte kvinnan att mörda mannen. Hon blandade en giftig vätska i en sorts vin som mannen drack. Han blev väldigt dålig och hamnade på sjukhus. Där visade tester spår av den giftiga vätskan. När läkarna berättade det för kvinnan, sa hon att han kanske hade druckit en blå vätska av misstag. På sjukhuset tyckte personalen att det var jättekonstigt att kvinnan inte hade berättat det här tidigare. Sjukhuset ringde därför polisen.

Det var flera olika saker som avslöjade kvinnan. Hon hade lämnat en lapp till ambulanspersonalen som hon låtsades att hennes man hade skrivit. På den stod det att han inte ville bli återupplivad. Ett av orden på lappen var ”dignity”, som betyder värdighet eller självkänsla. Men ordet var felstavat. I stället för ”dignity” stod det ”dignerty”. När polisen sen bad den misstänkta kvinnan att skriva ordet på en lapp, gjorde hon samma stavfel igen.

Bara ett stavfel räckte förstås inte som bevis. Ett annat av bevisen fanns i kvinnans mobiltelefon. Hon hade skickat sms till parets dotter. Kvinnan hade bland annat skrivit: ”Jag fick tag på grejerna, jag ger honom lite senare. Radera det här. Berätta inte för någon.”

Mannen överlevde mordförsöket. Den 55-åriga kvinnan dömdes till 15 års fängelse för mordförsök. Hon erkände att hon hade försökt att mörda mannen, två gånger till och med. Dottern fick tre års fängelse. Hon erkände att hon hade uppmuntrat kvinnan att försöka mörda mannen.


Länktips:

Läs en text på engelska om nyheten (Reuters 2015-11-23)


Text: Lisa Blohm
Foto: Thinkstock
Publicerat: 2015-11-24