Stina lastar 20 ton berg i taget

(Bilderna: Så ser Stina Bergman ut när hon är ledig. I gruvan bär hon hjälm, hörselskydd, blå arbetskläder och skyddsskor. Fordonet är en sån maskin som hon sköter).

Stina Bergman är 25 år och uppvuxen i Gällivare. Där finns företaget LKAB:s järnmalmsgruva Malmberget. Stina har jobbat i gruvan sen hon var 20 år. Nukunskap.se har intervjuat henne.

Varför började du att jobba i gruva?

– Vi bor ju i ett gruvsamhälle och hela familjen jobbar i gruvan. Jag var intresserad av att prova.

Vad gör du på jobbet?

– Jag är raslastare, kallas det. Jag lastar ur berget som man har skjutit ned, och som LKAB vill få ut ur gruvan. Jag kör ut det med en raslastarmaskin, den är som en jättestor, avlång traktor. Sen lastar jag ned berget i schakt, stora hål. Schakten leder längre ner i gruvan. Därnere kommer stora truckar och tar bor det och kör vidare det till krossar, som krossar det i mindre delar. Sen går det upp på band och i hissar upp till marken.

Hur många kg sten kör du på en dag?

– Det är så himla olika från dag till dag, men ett gräv (en full skopa) rymmer ungefär 20 till 25 ton malm. Och i snitt blir det kanske mellan 2 000 och 3 000 ton per skift.

Hur känns det att vara under jorden, om det är mörkt och så?

– Det är såpass upplyst, så man tänker inte så mycket på det. Det är lampor i taket på många ställen och vi åker ner i bil på asfalterade vägar till 1 000 meter under marken.

Finns det toaletter därnere?
– Jodå, det finns det. Det är lite olika stuk på dem. Vissa är bara små bås och på vissa ställen är det mer riktiga toaletter.

Vad är det bästa med ditt arbete?
– Mina kollegor! Det är ju mycket gubbar som jobbar, men det är en så bra stämning.

Vad är det sämsta med jobbet?
– Riskerna. Det är ju ett riskfyllt jobb.

Tänker du mycket på det?
– Nä, man blir som ”bedövad”. Det är ju ens vardag och man kan ju inte tänka på allt som kan hända. Men om man börjar fundera på bränder eller ras, så är det ju allvarliga saker.

Har du själv varit med om något allvarligt?
– Det har varit lite småbränder och så, men inget som har blivit något allvarligare. Då har vi bara fått samlas i samlingsrum som vi har, och så har man fått vänta ut det. Det har inte varit nåt som har spridit sig mer, utan man har lyckats släcka det i tid.

Många fler män än kvinnor jobbar i gruva. Varför är det så, tror du?

– Jag tror att det är för att det har varit ett väldigt tungt yrke längre tillbaka i tiden. Då gjorde man mycket för hand. Än i dag är det vissa saker som är tyngre och mer ”muskelkrävande”. Men det blir absolut mer och mer kvinnor som vågar prova på vissa arbeten i gruvan.

Vad skulle du ge för tips till andra som vill jobba i gruvor?

– Att de ska besöka någon gruva om de har möjlighet. De kan se vad det innebär med gruvarbete och att det finns massor med olika arbeten man kan utföra. Allt från att till exempel lasta till att spränga, borra, köra truck eller vara processoperatör.

Text: Lisa Blohm
Foton: Privat och LKAB
Publicerat: 2015-03-09