Elever kunde straffas med sur smiley

En skola i Malmö visade med olika smileys hur elever skötte sig. Skolbarn kunde också få gå till ett hörn och lugna ned sig. Nu har hörna och smileys tagits bort.

Skolor får inte ha en skamvrå, där elever får gå och ställa sig om de har skött sig dåligt. Men i skolan i Malmö fanns en plats i klassrummet dit lågstadiebarn kunde skickas för att lugna ned sig, skriver tidningen Sydsvenskan. Hörnan kallades cool down corner.

En arg mamma berättade om den här hörnan i ett brev till Skolinspektionen, som granskar skolor. Mamman tyckte att skolan hade behandlat hennes barn illa. Hon skrev också att det fanns en tavla där barns namn sattes upp bredvid en grön, gul eller röd smiley beroende på hur barnen hade skött sig.

Skolinspektionen kontrollerade skolan. Inspektörerna upptäckte att det som mamman skrev om cool down corner och smileys stämde. Skolinspektionen har inte sagt att skolan bröt mot någon lag, men verkar ändå tycka att systemen var en dålig tanke. Det tycker också Henrik Kahlmeter, som är chef över många skolor i Malmö.

– När rektor hade sett detta och vi såg mammans invändningar var det ganska uppenbart för oss att det här inte var rätt sätt att arbeta pedagogiskt, säger Henrik Kahlmeter till Sydsvenskan.

När mamman hade anmält skolan slutade den med både smileys och cool down corner.

 

Länktips: Läs mer om nyheten i Sydsvenskan (2016-02-24)


Text: Lisa Blohm
Foto: Thinkstock
Publicerat: 2016-02-25