Stopp för svenskt samarbete med Saudiarabien

Sverige ska sluta att samarbeta med Saudiarabien om vapen. Det säger nu regeringen. Statsminister Stefan Löfven ville fortsätta, men Miljöpartiet sitter ju också i regeringen och har sagt nej. Statsministern och andra socialdemokrater har fått ändra sig. Den överenskommelse, avtal, som finns nu ska inte förlängas.

Det var 2005 som Sverige och Saudiarabien kom överens om ett samarbete om vapen och annat som har med militären att göra. I flera år var det ganska få som kände till det här. När avtalet blev känt blev många arga på att Sverige hade ett militärt samarbete med Saudiarabien, som ibland kallas för en diktatur. Kungen bestämmer det mesta och det kan vara farligt att säga vad man tycker.

För några dagar sen stoppade Saudiarabien den svenska utrikesministern Margot Wallström från att tala på ett möte. Saudiarabiens ledare gillar inte att hon har kritiserat landet för brott mot de mänskliga rättigheterna. Efter den händelsen krävde fler än tidigare att Sverige skulle sluta att samarbeta med Saudiarabien om vapen.

Text: Lisa Blohm
Foto: Thinkstock
Publicerat: 2015-03-11


LÄNKTIPS
Kort om vad Sverige och Saudiarabien har kommit överens om. (Aftonbladet 2015-03-10).