Islands statsminister lämnar jobbet efter protester

(Tv-klippet startar efter en annons. Det är på engelska och kommer från isländska mbl.is).

Islands statsminister Sigmundur Gunnlaugsson anklagas för att ha gömt undan pengar. I går demonstrerade många tusen islänningar. De krävde att han avgår. Nu lämnar statsministern sitt jobb. I alla fall ett tag.

En stor nyhet den här veckan handlar om människor som har flyttat pengar till företag i andra länder. På det här sättet kan de slippa att betala så mycket skatt i landet där de bor. Det kan vara en sorts skattefusk. Journalister i många länder runt om i världen har tillsammans avslöjat politiker, idrottsmän och ägare av företag som har gjort så här.

Islands statsminister är en av dem som anklagas för att ha gömt undan pengar och smitit undan skatt. Själv säger han till svensk tv att han inte har gjort något fel. Men islänningarna verkar inte tro honom. Många är nu väldigt arga och besvikna. Kanske är de extra arga för att statsminister Sigmundur Gunnlaugsson själv har varit kritisk mot människor som har försökt att slippa skatt.

På måndagskvällen demonstrerade många tusen människor i Islands huvudstad Reykjavik. De stod på ett torg utanför Islands riksdag alltinget. En del kastade ägg eller toalettpapper, skriver flera nyhetssajter. Demonstranterna krävde att statsministern lämnar sitt jobb och att det blir nyval på Island. Om det blir så är inte klart när den här texten skrivs.

Det är svårt att räkna exakt hur många personer som är på plats när många samlas samtidigt. Men det var i alla fall flera tusen. Det är många människor, om man tänker på att det bor ungefär 330 000 personer på hela Island.

Sent på tisdag eftermiddag rapporterade många nyhetssajter att statsministern lämnade sitt jobb. Men senare kom ett pressmeddelande från hans parti Framstegspartiet. I det står det att Sigmundur Gunnlaugsson inte alls har slutat som statsminister. Fast han tar en paus och lämnar jobbet. Hur länge är oklart och det kan nog bli så att han avgår på riktigt i alla fall. Just nu är det väldigt rörigt på Island. Många vill ha ett nytt val.

Förslag till uppgift: Vad har hänt på Island sedan texten skrevs? Försök att ta reda på det! Vem är till exempel statsminister just nu?


Text: Lisa Blohm
Tv-klipp: mbl.is (2016-04-04)
Publicerat: 2016-04-05