Stora strejker hotar

(Bildtext: Om målarna ska strejka så blir många penslar liggande.)

På fredag den 8 april kan flera hundra målare gå ut i strejk i stället för att jobba. Det har deras fackförening sagt. Flera tusen andra hotar också att börja strejka de närmaste två veckorna. De strejkar för att få igenom olika krav.

De flesta som arbetar är med i en fackförening, eller fack. En uppgift för fackföreningar är att hjälpa sina medlemmar att få höjda löner. Facken vill nästan alltid höja lönerna mer än olika företag och andra arbetsgivare vill göra. Ofta kommer facken och arbetsgivarna överens. Men när de inte gör det, så kan facket säga att det blir strejk. Det kallas för att facken varslar om strejk. Facket bestämmer då vilka som ska strejka och när de ska strejka. Det kan bli både besvärligt och dyrt för arbetsplatser när de anställda inte jobbar. Därför kan strejker hjälpa facken att få sin vilja igenom. Fast det är inte alltid som det blir så.

Just nu är det flera såna varsel om strejk. Det är inte säkert att alla strejkerna startar. Men om de gör det, så kan det bli sammanlagt ungefär 10 000 människor som strejkar.

Så här ser det ut:

♦ Den 8 april ska målarnas strejk starta.

♦ Den 12 april kan många hundra byggarbetare börja strejka. Samma dag kan kaptener (sjöbefäl) på båtar i Stockholms skärgård och Göteborgs skärgård gå ut i strejk.

♦ Den 18 april kan flera tusen människor börja strejka samtidigt. Det är människor som är med i fackföreningarna Unionen, Seko och Sveriges Ingenjörer.

De här strejkerna handlar inte bara om löner, utan ganska mycket om andra saker. Det är inte säkert att alla de här strejkerna blir av. Ibland kommer arbetsgivarna och facken överens innan strejken startar.


Läs mer! Nukunskap.se har ett Tema STREJK från 2015. Där kan du läsa mycket mer om strejker.


Text: Lisa Blohm
Foto: Thinkstock
Publicerat: 2016-04-06