Storkar väljer sopor i stället för att flytta

Många storkar i södra Europa struntar i att flytta till Afrika under vintern. I stället stannar de och äter skräp från soptippar, visar ny forskning.

storkForskare tittade på storkar i Portugal. 48 fåglar fångades in och så satte forskarna en GPS på dem. På så sätt kunde forskarna följa var storkarna fanns och vart de flög. Signaler från varje fågel spårades fem gånger om dagen.

Det vanliga har varit att storkar föder upp ungar i Europa och flyger till Afrika när hösten kommer. De stannar i värmen över vintern och har bra med mat i Afrika. Men forskarna kunde se att många storkar i Portugal helt struntade i den flygturen. I stället bosatte de sig året runt nära en soptipp.

Aldina Franco har lett forskningen. Hon säger att när storkarna bor där de vet att det finns käk, så blir de inte lika sugna på att flytta.

– I stället så använder de tiden utan ungar till att försvara sina väldigt attraktiva boplatser, säger Aldina Franco i en text från University of East Anglia i Storbritannien.

Forskarna kunde också se att storkar som bodde längre från soptippar ibland flög flera mil för att skaffa mat på soptipparna.

Såna här berg av sopor där skräpet ligger öppet är ett miljöproblem. I Portugal ska de bytas ut mot andra sätt att ta hand om skräpet. Forskarna undrar vad som då kommer att hända med storkarna.

– Det här kommer att vara ett problem för storkarna, som måste hitta andra sätt att hitta mat på vintern. Det kan påverka var de finns, var de föder upp ungar och om de bestämmer sig för att flytta, säger Aldina Franco.

Forskarna kommer från Storbritannien och Portugal. De skriver om sin forskning i en tidning som heter Movement Ecology.


Text: Lisa Blohm
Bild: University of Anglia
Publicerat: 2016-03-16