Stormflod dränkte Holland

(Youtube-klippet är på engelska och från Public Domain Footage.)

En vinternatt 1953 blåste det mycket kraftigt på Nordsjön. Samtidigt var det högvatten. Enorma mängder vatten flödade in över Nederländerna (Holland) och England. Runt 2 400 människor dog.

En sån här naturkatastrof kallas stormflod. Kusterna vid södra Nordsjön är ett område som genom historien har drabbats hårt. Stormfloden 1953 var den värsta på hela 1900-talet. Det blåste storm eller orkan i Storbritannien och över Nordsjön. På havet gick flera båtar under. Vattnet steg i den kraftiga blåsten och bröt sig igenom skyddsvallar vid engelska och nederländska kusten. Vägar och telefonledningar förstördes, åkrar översvämmades med saltvatten och många tusen kor dog.

Nederländerna drabbades hårdast. Många hade gått till sängs, överraskades av vattenmassorna och drunknade. Andra kunde räddas från sina hem. Över 1 800 av de runt 2 400 som dog fanns i Nederländerna.

Karta där en penna pekar på en del av södra Nordsjön.

Pennan pekar på en del av södra Nordsjön.

Genom århundradena har flera stormfloder i Europa drabbat särskilt Nederländerna. Många tusen människor har dött. Det är ingen slump att Nederländerna har drabbats särskilt hårt. Landet har en lång kust mot Nordsjön och naturen har gjort kusterna ganska platta. Landet ligger också lågt. Det betyder att mycket av marken ligger under havsytan. Redan under medeltiden försökte folket här att skydda landet mot översvämningar. Men uppbyggda vallar förstördes gång på gång.

Hav med stenar i förgrunden och skydd mot översvämning i bakgrunden. Foto: Thinkstock

Uppbyggda skydd.

 

Efter stormfloden 1953 har det satsats extra på att skydda både Nederländerna och England från liknande katastrofer. Händelsen gjorde också att man tog fram särskilda varningssystem. På bilden till höger ses en del av de skydd som har byggts upp i Nederländerna efter katastrofen.

Text: Lisa Blohm
Bilder: Thinkstock och nukunskap.se
Publicerat: 2015-03-02


Källor och länktips:
Brittiska vädertjänsten Metoffice, Channel 4 News, med flera. Allt är på engelska.