Storseger för utmanare i valet i Burma

I helgen var det val i Burma i Asien. Det var det första riktiga valet i landet på 25 år och de stora vinnarna är partiet NLD, som leds av Aung San Suu Kyi. Det är hon som syns på bilden. NLD vill ha mer demokrati i Burma. I dag styrs landet sedan 1962 av militären. Nu kan det bli ändring på det, även om militären nog kommer att fortsätta att ha en hel del makt.

Partiet NLD vann faktiskt valet för 25 år sedan också. Den gången lämnade militären inte ifrån sig makten. NLD fick aldrig styra landet. Den här gången tror och hoppas människor i Burma att det blir annorlunda. Många glada människor jublade på gatorna, redan innan alla röster var räknade, Det verkade som om NLD skulle få över hälften av platserna i Burmas riksdag.

Aung San Suu Kyi har länge kämpat mot militären i Burma. Det gjorde att hon sattes i husarrest 1989 och satt där i sammanlagt 15 år. Husarrest är som att sitta i fängelse i sitt eget hem. Aung San Suu Kyi fortsatte ändå att kämpa för mer demokrati och 1991 fick hon Nobels fredspris.


Länktips:

Filmklipp från Burma (Reuters 2015-11-10)
Längre artikel på svenska (Dagens Nyheter 2015-11-10)


Text: Lisa Blohm
Foto: Thinkstock

Publicerat: 2015-11-10