Stulna tavlor hittade hos maffian

Bildtext: Tavlan på bilden är Havsutsikt i Scheveningen. Foto: van Gogh-museet i Amsterdam.

För snart 14 år sedan stals två mycket värdefulla tavlor vid en fräck kupp mot ett museum. Nu har italienska polisen hittat dem hos maffian.

De två tavlorna är målningar av den nederländske målaren Vincent van Gogh, en av världens mest kända konstnärer. Målningarna fanns på van Gogh-museet i Nederländernas huvudstad Amsterdam. Där finns det gott om vakter, men i en kupp 2002 tog sig tjuvar in genom taket. Taveldukarna lossades från ramarna och tjuvarna försvann från platsen.

Sedan dess har konstverken varit försvunna. Men nu har den italienska polisen hittat dem, berättar museet och den italienska polisen. De upptäcktes när polisen slog till mot maffian i Italien. Tavlorna ”Havsutsikt i Scheveningen” och ”Församlingen lämnar Reformerta kyrkan i Nuenen” är målade på 1880-talet.


Lite fakta om Vincent van Gogh

van-gogh

Vincent van Gogh. Självporträtt.

Vincent van Gogh levde 1853 till 1890 och var nederländare. Han målade gärna i starka färger och har bland annat målat arbetare på landsbygden, landskap och solrosor. Under tiden som han levde så hade han svårt att tjäna pengar på sin konst. Men konstnärer som målade i början av 1900-talet blev inspirerade av Vincent van Gogh. I dag säljs hans målningar för många miljoner kronor. Vincent van Gogh blev bara 33 år gammal. Han sägs ha varit ganska olycklig, blev svårt sjuk och tog sitt liv.


Förslag till uppgift

Se en liten snutt av en presskonferens på italienska om tavelfyndet (länk längre ned). Du kan kanske inte italienska. Försök ändå att:

♦ Försöka lyssna på det som sägs. Hör du något ord som du känner igen? Kan du gissa vad det betyder?
♦ Försöka förstå vad som händer på presskonferensen.
♦ Hur verkar människorna som pratar känna sig? Hur ser du det?

Diskutera gärna med en klasskamrat. Kommer ni fram till samma saker? Här är länken till sidan med filmklippet på italienska (video.sky.it 2016-09-30). Det kan vara reklam före tv-inslaget.


Text: Lisa Blohm
Publicerat: 2016-09-30

Mer att läsa