Svamp avslöjade dopning

Åtta år efter OS i Aten 2004 fälldes två kulstötare för dopning. De blev av med sina medaljer. En liten svamp hjälpte till att avslöja fusket.

Under ett OS får många idrottare lämna urinprov. Proverna undersöks för att hitta spår av förbjudna ämnen, dopningsmedel. Hela det förbjudna ämnet hittas ofta inte i kisset. I stället letar man i laboratorier efter rester av ämnena, alltså det som blir kvar efter att kroppen har brutit ned det förbjudna ämnet. Såna rester kallas också metaboliter.

Det kan vara svårt att veta precis hur alla metaboliter ser ut. Därför sparas nedfrysta urinprov, ifall att det kommer nya och bättre sätt att undersöka proverna. Precis så var det när två dopade kulstötare avslöjades 2012. De som bestämmer om olympiska spelen hade bestämt att ungefär 100 urinprover från OS i Aten skulle undersökas igen.

Det var nu som svampen Cunninghamella gjorde nytta. Den svenske forskaren Axel Rydevik hade sett att svampen kunde bryta ned en del ämnen på samma sätt som människor och hästar kan. På så vis hittades nya metaboliter att leta efter i de gamla urinproven. Urinprov från två kulstötare visade sig då innehålla spår av en viss sorts anabola steroider. Det är ämnen som bygger upp muskler och är förbjudna att använda av idrottare. Kulstötarna fick lämna tillbaka sina medaljer.

Den här forskningen kan hjälpa till att hitta andra spår av dopningsmedel också. Axel Rydevik räknar också med att den kan användas vid forskning om olika mediciner.


Länktips: Pressmeddelande om Axel Rydeviks forskning  (Statens veterinärmedicinska anstalt 2014-05-05)


Text: Lisa Blohm
Foto: Thinkstock
Publicerat: 2015-09-29

Källor: Sver