Svensk fick Nobelpriset i kemi 2015

Den svenske forskaren Tomas Lindahl är en av tre som får dela på 2015 års Nobelpris i kemi. De har alla gjort upptäckter om hur celler lagar skador på arvsmassan, DNA.

DNA finns som långa spiraler i våra celler. I de här spiralerna finns våra gener eller arvsanlag. Generna styr hur våra kroppar byggs upp och vilken ögonfärg vi får. En del gener kan öka risken för vissa sjukdomar. Andra gener kan påverka hur musikaliska vi är.

Men vårt DNA kan skadas på olika sätt. Solljus och en del giftiga ämnen är två saker som kan ge skador. Dessutom kan det bli lite fel när celler delar sig. Då kopieras nämligen DNA:t och det kan bli tokigt vid själva kopieringen. En del skador kan öka risken för till exempel cancer.

Som tur är, så är cellerna skickliga på att upptäcka och laga skador på DNA. I cellerna finns det olika system som fungerar som en sorts vakter och som rättar till felen. Väldigt många skador fixas snabbt och effektivt. Det är några såna här system som årets tre Nobelpristagare i kemi har upptäckt i sin forskning. För de upptäckterna får de nu Nobelpriset. Forskningen är bland annat viktig för att hitta nya sätt att behandla cancer.

Tomas Lindahl föddes i Stockholm 1938, men har forskat i Storbritannien under många år. När årets pristagare i kemi avslöjades vid en presskonferens i Stockholm intervjuades Tomas Lindahl i telefon. Han sade att samtalet om att han får Nobelpriset kom som en överraskning.

– Jag vet att jag då och då har diskuterats som pristagare tidigare, men då har andra fått det. Jag känner mig väldigt lyckligt lottad och glad, sa Tomas Lindahl.

Priset är på sammanlagt 8 miljoner kronor. Tomas Lindahl får dela det med de andra två pristagarna. De heter Paul Modrich och Aziz Sancar och är forskare i USA. Aziz Sancar är född i Turkiet.


Text: Lisa Blohm
Foto: Thinkstock
Publicerat: 2015-10-07