Svenska värmeljus blir thailändska proteser

På ett dagcenter i Halmstad rensas ljushållare för värmeljus från stearin. En del av det aluminium som blir kvar skickas till Thailand för att bli benproteser. Nu kan dagcentret vinna pris för sitt arbete.

I Sverige används det ungefär 300 miljoner värmeljus per år. De är gjorda av en liten kopp av lättmetallen aluminium. Det som brinner i värmeljusen är ofta paraffin och ibland stearin. Av 300 miljoner gamla värmeljus blir det 300 miljoner ljushållare kvar efter eldandet. För att inte massa metall ska slösas bort, så försöker man att få människor att lämna in så mycket som möjligt av ljushållarna till återvinning.

På dagcentret Linden i Halmstad finns människor som har svårt att arbeta på en annan arbetsplats, till exempel för att de har en utvecklingsstörning. Där arbetar de med att rensa ljushållare från paraffin, vekar och den lilla metallbit som vekarna sitter fast i. Det mesta av den aluminium som är kvar skickas sen för att smältas ned och bli till alla möjliga nya saker av aluminium. Men för två år sedan började dagcentret att skicka en del gamla ljushållare till Thailand i stället. Där används aluminium för att göra proteser till människor som saknar en arm eller kanske ett underben, berättar Sveriges Radio Halland. Hittills har ungefär 90 kg aluminium skickats till Thailand.

De gamla värmeljusen kommer till dagcentret från många olika ställen eftersom människor har hört talats om projektet. Dagcentret har nu chans att vinna 150 000 kronor för det här arbetet, rapporterar radion. Projektet ”Humanitär hållbarhet” – värmeljus blir benprotes var ett av sammanlagt 468 bidrag som skickades in till en tävling som heter Götapriset. Nu är det ett av 33 bidrag som har valts ut och har chans att vinna. Priset är på 150 000 kronor och delas ut i november.

Extra fakta om aluminium

Aluminium är ett grundämne och den vanligaste metallen i jordskorpan. Ren aluminium framställs ur bergarten aluminium. Det här kräver mycket energi och man försöker att återvinna så mycket aluminium som möjligt.


Att ta reda på

 • Liknande projekt som det i Halmstad finns nu på ett antal ställen i Sverige. Finns det något där du bor? Försök att ta reda på det.
 • På en del ställen kan ljushållare lämnas i samma behållare som för annan metall. Men i andra kommuner ska de lämnas in på särskilda ställen. Hur är det i din kommun?

Förslag på uppgift: Lyssna på radioinslaget och svara på frågorna

Tips: Läs igenom alla frågor innan du börjar lyssna. Svaret på de fyra första kan du klicka fram längre ned.

1. En reporter intervjuar flera personer i inslaget. Skriv ned vad minst två av dem heter.

2. Vilken färg har lådorna som de gamla ljushållarna av aluminium ligger i?

3. Ungefär hur många ljushållare av aluminium går det enligt inslaget åt till en protes?

4. Hur kommer ljushållarna till Thailand?

5. Vad verkar de som jobbar med att återvinna aluminiumet i ljushållarna tycka om arbetet? Vad tror du att det betyder för dem? Diskutera!

 • Klicka för svaren på frågorna


  1. De heter Anna, Ingrid, Uno och Bo.
  2. Lådorna är blå.
  3. Ungefär 1 600 ljushållare.
  4. Thailändare och turister tar med dem till Thailand.

Text: Lisa Blohm
Foto: pixabay.com
Publicerat: 2017-02-08