Svenskt bibliotek utsett till världens bästa

På Kista bibliotek i Stockholm är personalen och besökarna nog lite extra glada just nu. Biblioteket har i en tävling utsetts till världens bästa bibliotek 2015. Priset gäller för bibliotek som är till för alla. Men bara bibliotek som är nya eller har flyttat till helt nya lokaler får vara med och tävla. Kista bibliotek öppnade för ett år sedan.

Fem bibliotek i Kista, Spanien, Kenya, Australien och Nya Zeeland hade valts ut som möjliga vinnare. De som bestämde att Kista bibliotek skulle vinna gillar hur det är byggt och att det satsas mycket på digitala saker. Kista bibliotek får också beröm för att ha personal som kan många olika saker och pratar många olika språk.

Kista bibliotek fick den 16 augusti ta emot priset i Sydafrikas huvudstad Kapstaden. Priset är på ungefär 43 000 svenska kronor.

– Vi är otroligt stolta och glada att vinna i den här hårda konkurrensen, säger  bibliotekschefen Elisabeth Aquilonius i ett pressmeddelande från biblioteket.

Bakom priset står bland annat Kulturstyrelsen i Danmark. Priset heter egentligen ”Public Library of the Year Award 2015”.


Text: Lisa Blohm
Foto: Stockholms stadsbibliotek/Mattias P Dahlqvist
Publicerat: 2015-08-17