Svensk jättepeng världens tyngsta kopparmynt

Kopparmyntet på bilden är en kopia av världens största kopparmynt, som väger 19,7 kg. De gjordes åren 1644 och 1645 och var värda 10 daler, som pengarna kallades då.

På den här tiden fanns det ännu inga sedlar i Europa och därför var det mynt som gällde. Ju dyrare metall som mynten var gjorda av, desto mer var de värda. Guld- och silvermynt var därför mycket mindre än kopparmynt. De här stora mynten kallades för plåtmynt och väldigt få finns kvar. De flesta har smälts ned.

Sedan länge är det inte metallen i mynten som bestämmer vad det är värt, utan vad det står på myntet. Det görs fortfarande svenska mynt med koppar i, men inga av silver. Det skulle helt enkelt bli för dyrt. En bit in på år 1968 fanns det ganska mycket silver i svenska enkronor, men det slutade man med. I dag är silvret i en enkrona från 1965 värt ungefär 12 kronor. De går faktiskt fortfarande att betala med, men upphör att gälla 2016.

Myntet på bilden finns på Kungliga myntkabinettet i Stockholm. Där kan man också se en äkta gammal kopparplåt på 19,7 kg.

Myntkabinettet kallar kopparplåten för världens största mynt. Så är det nog också, om man menar mynt som har gjorts för att faktiskt användas som pengar. Men det finns mynt som är mycket större än så. I Australien har man gjort ett guldmynt som väger ett ton guld. Men då handlar det just om att sätta rekord. Alla tycker nog inte att såna mynt ska jämföras med mynt som faktiskt har använts som pengar.

Länktips:


Text: Lisa Blohm
Foto: nukunskap.se
Publicerat: 2015-08-19
Texten hör till tema PENGAR