Sverige klart för OS-final i fotboll

Texten ingår i Tema Sommar-OS

Sveriges damer har chans att vinna OS-guld i fotboll. I semifinalen i går kväll slog Sverige ut Brasilien. Sveriges målvakt Hedvig Lindahl (bilden) blev hjälte. Matchen avgjordes på straffar.

Semifinalen spelades på den gigantiska Maracanã-stadion i staden Rio de Janeiro. I gruppspelet hade Sverige förlorat mot 1–5 mot Brasilien. De flesta trodde nog att Brasilien skulle vinna igen. Men Sverige spelade ett mycket starkt försvarsspel. Brasilien hade mycket mer av bollen, men Sverige hade också några riktigt bra chanser.

Efter 90 minuter stod det ändå 0–0. Då blev det förlängning i 2 x 15 minuter. Den blev också mållös.

Då skulle matchen avgöras på straffar, fem för varje lag. Det blev väldigt dramatiskt. Båda lagen satte sina första straffar. Sen räddade målvakterna varsin straff. Före den sista omgången straffar stod det fyra lika. Då kastade sig Sveriges målvakt Hedvig Lindahl och räddade en straff till. Sen gjorde den svenska mittfältaren Lisa Dahlkvist 4–3. Sverige var klara för OS-final, för första gången någonsin!

Svenskorna var överlyckliga och Brasiliens spelare förtvivlade. Många svenska spelare kramade om och tröstade Brasiliens lagkapten Marta, som spelar i svenska FC Rosengård.

Redan i kvartsfinalen skrällde Sverige genom att slå ut USA. Det var också efter straffar. USA var före OS rankade som världens bästa lag.

Om det blir silver eller guld avgörs i en final fredagen den 19 augusti. Då möter Sverige Tyskland. Sverige har aldrig tagit en OS-medalj i fotboll på damsidan. Hur det än går i finalen så är det här alltså landslagets bästa OS någonsin. På herrsidan har Sverige vunnit OS en gång, i London 1948. (Damfotbollen har bara varit med i OS sedan 1996.)

På Facebook och Twitter var det väldigt många svenskar som hyllade Sverige efter segern mot Brasilien. En del i andra länder verkar tycka att Sverige spelade för tråkigt och anföll för lite. De ville hellre att Brasilien skulle gå till final.

Sveriges herrlag var också med i OS, men åkte ut redan i gruppspelet.


Länktips:

♦ Sveriges Radio har samlat olika radioinslag om landslaget på en sida.

♦ Läs vad en del skriver på Twitter om matchen. Mycket är på engelska.

Text: Lisa Blohm
Foto: Anders Henrikson (CC BY-2.0)

Publicerat: 2016-08-17