Svett kan få lampor att lysa

Alla människor svettas. Nu har forskare använt svett för att tända LED-lampor.

Det forskas mycket för att hitta nya sätt att få ström. En av de saker som prövas kallas biobränsleceller. De drar nytta av att det finns mycket energi i till exempel socker. Sån energi kan förvandlas till ström, som är elektrisk energi.

Forskare i USA har nu använt svett för att få LED-lampor att lysa. Forskarna använde en 3D-skrivare och skrev ut ett extremt tunt lager biobränsleceller. Lagret klistrades fast på huden på några människor. Du kan se på bilden högst upp hur det såg ut. När personerna sen cyklade på träningscyklar fick ström från bränslecellerna en LED-lampa att lysa.

Varifrån kom då strömmen? Jo, i människors svett finns ett ämne som heter mjölksyra. De fastklistrade biobränslecellerna hjälper mjölksyran att förvandlas. Då släpps energi från mjölksyran fri och blir i stället ström.

Lamporna lyste en kort stund

Det krävs väldigt lite ström för att få LED-lampor att lysa. Lamporna lyste också bara några få minuter, sen verkar det ha varit för lite mjölksyra i svetten. Men forskarna tror att de kan få det här att fungera ännu bättre och fortsätter att experimentera. De hoppas att joggare i framtiden ska kunna klistra ett lager biobränsleceller på armen och låta svetten ge ström som räcker för att till exempel ge ström till en mobiltelefon som spelar musik.

Forskarna finns vid University of California i staden San Diego i USA. De skriver om sina experiment i en tidning för forskare som heter Energy & Environmental Science.


Extra fakta: Enzymer och oxidation

För att få fart på förvandlingen av mjölksyran från svetten använder forskarna ett så kallat enzym. Enzymer är ämnen som får fart på kemiska reaktioner och är väldigt viktiga för allt som lever. Det finns enzymer som bryter ned fett och proteiner som vi har ätit. Enzymer används också i till exempel tvättmedel för att få bort fläckar. Det finns alltså många sorters enzymer. Varje enzym har sin egen uppgift.

Den förvandling av mjölksyran som sker kallas oxidation. Det finns massa olika exempel på oxidation. Ett känt exempel är när järn rostar. Vid en oxidation släpps energi fri.


Text: Lisa Blohm
Foto: University of California, San Diego

Publicerat: 2017-08-22


Förslag till fördjupning

Ta reda på mer om svett! Några förslag på frågor att få svar på:

♦ Varför svettas vi?
♦ Hur mycket svettas vi?
♦ Vad finns det i svett?
♦ Varför kan svett börja lukta starkt?

Länktips: Här kan du läsa om svett i puberteten (Umo.se, passar bäst om du är tonåring.)

Källkritik: En del sidor med fakta om svett görs av företag som vill sälja till exempel deodoranter mot svett. Det kan påverka vad som står på sidan.