Tåg kan tvingas sänka farten

På många tågsträckor är rälsen eller växlarna i för dåligt skick. Därför planerar Trafikverket att sänka hastigheten på 69 sträckor nästa år, berättar SVT Nyheter. Då kan tågresan ta längre tid.

Järnvägsrälsen slits. Det gör också de växlar som behövs för att styra in tågtrafiken på olika spår. Både räls och växlar lagas och byts ut, men på många håll har man inte hunnit med att sköta om och reparera järnvägen ordentligt. Den har då blivit så sliten att Trafikverket inte törs låta tågen köra hur snabbt som helst. På en del sträckor planeras en sänkning av fartgränsen till 130 km/h. En del snabbtåg åker i dag 200 km/h på ganska långa bitar.

– När vi märker att det är slitet blir vi tvungna att sätta ned hastigheten för att det ska vara säkert, säger Bengt Olsson, presschef på Trafikverket, till SVT Nyheter.

Nästa år planerar Trafikverket att sänka hastighetsgränserna på 69 sträckor. Det är enligt SVT många fler sträckor än det brukar vara. På en del håll är det järnvägsbroar som är problemet. Trafikverket är inte säkert på att vissa broar håller för riktigt tunga tåg som kör riktigt snabbt. Då kan tågen få sänka farten och de tyngsta godstågen kanske ta en annan väg eller minska på lasten.

På en del av de tågsträckor där hastigheten kan sänkas går snabbtåg från Stockholm till Göteborg och Malmö. Om de tågen tvingas sänka farten, så kan väldigt många resenärer påverkas.

Länktips:
Se en lista över vilka tågsträckor som farten kan sänkas på. (svt.se 2016-09-12)
Läs mer om tåg i Tema Tåg på nukunskap.se.


Förslag till räkneuppgifter:

1. Ett snabbtåg mellan Göteborg och Stockholm tar normalt 3 timmar. Sträckan är ungefär 45 mil. Hur hög är tågets medelhastighet?

2. Tänk dig att tåget på en sträcka av 10 mil normalt kör i 200 km/h.
a) Hur lång tid tar de 10 milen i vanliga fall?
b) Hur mycket längre blir restiden om tåget måste sänka farten till 130 km/h? (Avrunda till hela minuter)

  • Svar på fråga 1


    Medelhastigheten är 150 km/h.

  • Svar på fråga 2


    a) De 10 milen tar 30 minuter.
    b) Restiden blir ungefär 16 minuter längre.

Text: Lisa Blohm
Foto: nukunskap.se

Publicerat: 2016-09-12