Tågtunnlar öppnas efter 23 år

I dag, den 8 december, invigs två tunnlar genom Hallandsåsen. Åsen ligger på gränsen mellan Skåne och Halland. I tunnlarna ska tåg åka i stället för att ta vägen över Hallandsåsen. Med tunneln ska tågen komma fram lite snabbare än i dag. Men framför allt blir det plats för många fler tåg och tyngre godståg. Det järnvägsspår som går ovanpå åsen har gått en ganska brant och kurvig väg.

Hallandsåstunneln började byggas redan 1992, men det var massa problem med bygget. Hallandsåsen är av urberg och borren som skulle borra i berget orkade inte med. Borrandet gick mycket, mycket långsammare än tunnelbyggarna hade trott. Därför fick man börja spränga i stället. Sen försökte byggarna att täta sprickor med ett giftigt ämne som läckte ut i vattnet. Både fiskar och kor skadades av giftet akrylamid.

Bygget stoppades  i flera år. Nu är tunneln ändå klar. I några dagar får människor provåka i tunneln. Den 13 december startar den vanliga tågtrafiken. Tunnlarna är 8,7 kilometer långa. Trafikverket skriver på sin hemsida att de har kostat ungefär 11 miljarder kronor att bygga.


Text: Lisa Blohm
Bild: Kerstin Ericson/Trafikverket

Publicerat: 2015-12-08