Tejp har viktig del i Youtube-succé

(Filmklippet kan innehålla annonser).

Daniel Norberg skämtar om Melodifestivalens artister och hans filmklipp på nätet har blivit väldigt populära. Rejält med tejp är ett av knepen för att lyckas.

I maj fick Daniel priset Årets artist på galan Guldtuben, där några Youtube-kändisar hyllades. Daniel är 25 år, bor i Uppsala och är kändast för sina parodier på Melodifestivalen. Han är utklädd och sjunger korta snuttar där texter i finallåtarna har ändrats, så att de ska bli roliga. Parodin på Melodifestivalen 2015 har laddats ned från Youtube 3,4 miljoner gånger på två månader.

– 3,4 miljoner gånger. I Sverige. Det är helt sjukt, säger Daniel Norberg, som tycker att Melodifestivalen är en tacksam grej att skämta om.

– Det samlar liksom hela svenska folket kring en och samma sak. Då är det lite kul att peta och ändra om texter och klä ut sig till artisterna, säger han.

Han berättar att det är väldigt mycket jobb bakom. Parodin på Melodifestivalen 2015 är drygt tre minuter och tog en vecka att göra. Daniel och storebror Emil Norberg gör filmklippen ihop och kompisen Axel Palm filmar. Först spånar brorsorna idéer och tar reda på massa fakta. När de har planerat klart gör Emil bilder och grafik. Daniel fixar bland annat kläder, letar i second hand-affärer och skaffar tyg.

– Jag klipper och sätter ihop kläder med dubbelhäftande tejp. Om man ser kläderna i närbild så ser det inte lika bra ut som på två meters avstånd, om man säger så, säger Daniel.

Bröderna är själva ”väldigt stolta” över parodin på Melodifestivalen 2015. Nukunskap.se har inte pratat med artisterna som det skojas om och vet därför inte vad de tycker. Men enligt Daniel har i alla fall de två artister som han har snackat med sagt att parodin är väldigt rolig.

– Det är också ambitionen vi har, att det ska kännas kul för alla. Vi vill inte hamna i bråk med någon. Det finns alltid olika grader av hur man kan göra parodier och vi vill vara snälla och lite smarta. Eller försöka att vara smarta i alla fall, säger Daniel.

Du var med i tävlingen Idol för fem år sen. Drömmer du om att vara med i Melodifestivalen själv?

– Nej, jag har släppt det. Jag har egentligen aldrig haft en så stor dröm att bli den typen av artist. Just nu i livet tycker jag att det är roligare att ha lösmustasch än att stå och kisa och sjunga smörsånger, säger Daniel.

Vad har du för tips till en tolvåring som vill göra sånt som du gör?

– Vad man än vill göra, ska man göra det man själv tycker är roligt. Det är ju ett tråkigt tips, men också ett väldigt bra tips. Det finns ingen anledning att bli stor på nånting om man inte tycker att det är roligt. Då är det bättre att satsa på nånting som man själv vill och bli halvstor eller inte stor alls. Då har man i alla fall roligt på vägen. Sen ska man inte ge upp efter två klipp och säga att ”nej, det blev ingenting”. Jag har gjort otroligt många klipp och många har blivit jättedåliga, säger Daniel.

Daniel säger att han inte blir rik på sitt youtubande, men att det nu går så bra att han kan leva på det och han verkar ha väldigt roligt. Han får också chans att tjäna pengar på till exempel reklamjobb. Nu ska storebror Emil också satsa på att jobba med roliga filmklipp och liknande på heltid. Emil säger att det är lite läskigt, men mest en chans att uppfylla gamla drömmar. Kanske kommer han också att synas mer i filmklippen.

– Jag har jobbat så mycket, så jag har inte hunnit. Men jag har nog lite lust att göra det också och har börjat lite försiktigt i några klipp, säger Emil.


Förslag till diskussion:

1. Daniel och Emil Norberg vill skämta om Melodifestivalen så att det är roligt, men inte elakt. Lyckas de med det, tycker ni?
2. Vad tror ni att artisterna tycker om skämten?


Text: Lisa Blohm
Youtubeklipp: Daniel och Emil Norberg
Publicerat: 2015-05-20