Tiden gör minnen osäkrare

Texten ingår i Tema VITTNE

Tänk dig att du ser ett brott eller en olycka. Om det dröjer länge innan polisen pratar med dig, kan du ha glömt viktiga detaljer. Du blir en sämre källa än om du hade förhörts snabbt. Experten Pär-Anders Granhag tipsar om hur man kan hjälpa sitt minne.

Professor Pär-Anders Granhag vid Göteborgs universitet kan mycket om hur vittnens minnen fungerar. Han vet att vi ganska snabbt glömmer mycket av det som vi har sett. Eller blir osäkra.

– Det är de första dagarna som man tappar allra mest information. Det är väldigt avgörande om man pratar med ett vittne direkt efter en händelse eller efter två dagar, säger Pär-Anders Granhag.

Den som har blivit skrämd kanske ändå behöver lugna ned sig lite för att minnas. Då kan poliserna få vänta med sina frågor några timmar.

– Det handlar mycket om att kunna koncentrera sig för att minnas bra, säger Pär-Anders Granhag.

Det här tycker han att den som ser ett brott kan göra för att minnas bättre. Och man bör göra det så fort som möjligt:

  • Skriv gärna ned vad du har sett. Eller rita en skiss, en sorts teckning.
  • Har du en mobiltelefon du kan spela in i? Berätta i den vad du såg.

Det kan också vara bra att berätta för någon annan för att repetera vad man har sett, tycker Pär-Anders Granhag. Men han varnar lite för att diskutera med en kompis som också har sett brottet.

– Då kan det vara lurigt. Berättelserna kan flyta ihop och man påverkas mycket av varandra. Man tror kanske att den andra kommer ihåg lite bättre och så ändrar man sina uppgifter, säger Pär-Anders Granhag.

Tiden som har gått efter en händelse är alltså väldigt viktig för vad man minns. Andra saker som spelar stor roll är till exempel hur länge ett vittne såg en händelse och hur långt bort från brottet vittnet var. Den som är ovanligt intresserad av bilar och mode kan antagligen beskriva just bilar och någons kläder bättre än andra. Samma person kanske är jättedålig på att minnas människors ansikten.

Vilka frågor som vittnen får kan också påverka vad de minns eller tror att de minns. Till exempel kan frågan: Var bilen blå eller var den röd? ge ett annat svar än frågan Vilken färg hade bilen?. Den som intervjuar vittnen om vad som har hänt måste tänka på att ställa frågor på rätt sätt. Annars kan vittnena luras att minnas fel. Då blir de dåliga källor.


Förslag till diskussion

Frågor som gör att man lättare svarar på ett visst sätt kallas för ledande frågor. Ett exempel på en sån fråga är Såg du när kvinnan stoppade korven i väskan?. Det är stor skillnad på att fråga så och att säga: Berätta vad du såg inne i affären.

Diskutera och försök hitta på fler exempel på olika sätt att fråga saker. Vilka frågor är bra? Vilka blir luriga?


Text: Lisa Blohm
Foto: Thinkstock. Bilden är inte från en riktig stöld.

Publicerat: 2015-11-09