Tjuv stal hemligheter om Nobelpriset

Vilka som föreslås få Nobelpriset är alltid väldigt hemligt. 2010 kom en tjuv över hemlig information om priset.

Stölden skedde våren 2010 ur en bil som tillhörde en professor som heter Klas Kärre. Han är med i en grupp som föreslår Nobelpristagare i medicin. Den här dagen hade han parkerat sin bil inne i Stockholm. Medan han var borta från bilen var det inbrott i den.

En dator och några böcker hade stulits. I dem fanns hemliga uppgifter om duktiga forskare. Det handlade om forskare som senare samma år kanske skulle få Nobelpriset i medicin. Det var nog inte särskilt roligt för professorn att upptäcka att det här var stulet.

Folk i Sverige fick inte veta om stölden förrän i februari året efter. Då kunde tidningen Dagens Medicin avslöja att hemlig information om möjliga Nobelpristagare hade stulits.

Vad hände då med datorn och böckerna? Kanske är det bara tjuven eller tjuvarna som vet. Kanske förstod aldrig tjuven att hen stulit viktiga hemligheter. Men en del människor undrade om en tjuv kanske lämnade informationen vidare. Samma år som stölden skedde, avslöjade nämligen tidningen Svenska Dagbladet namnet på medicinpristagaren i förväg. Det var en sorts skandal, eftersom det borde betyda att någon som jobbar med Nobelpriset hade skvallrat för tidningen. När sen nyheten om stölden kom, gissade några att tjuven kanske hade tipsat Svenska Dagbladet.

De som jobbade på Svenska Dagbladet berättade inte hur tidningen kunde avslöja Nobelpriset i förväg. En tidning måste också skydda källor som vill vara hemliga. Annars kan journalisterna bryta mot lagen. Men Svenska Dagbladet sa år 2011 väldigt bestämt att tidningens nyhet absolut inte byggde på stulen information. ”Det är en fullkomligt bisarr antydan”, sa en av tidningens chefer till nyhetsbyrån TT.


Text: Lisa Blohm
Foto: Thinkstock
Publicerat: 2015-10-08