Tjuvar misstänks ha stulit från 35 skolor

I staden Borås startade i dag en rättegång i tingsrätten. Sex män misstänks ha stulit datorer och surfplattor från 35 skolor.

Stölderna har skett på skolor i södra Sverige under vintern och våren. Tjuvarna har slagit till på ungefär 20 orter. Polis och åklagare tror att det är samma liga som ligger bakom alla de här stölderna.

De män som står inför rätta är mellan 17 och 27 år. De anklagas för stölder av datorer och surfplattor värda över 4 miljoner kronor, berättar Sveriges Radio. Dessutom har tjuvarna förstört saker vid inbrotten för ungefär 2 miljoner kronor.

Polisen tycker att det ofta har varit för enkelt för tjuvarna att sno sakerna.

– Problemet är att skolorna inte är larmade förrän en viss tidpunkt på kvällarna. Och tjuvarna vet det, så de slår till innan larmen går på, säger Robert Loeffel, presschef på polisen till Sveriges Radio.

Han anser att skolorna borde höja säkerheten. Robert Loeffel tycker till exempel att datorer och surfplattor ofta ligger i skåp som är för lätta att bryta upp.

Polisen kunde gripa de misstänkta efter att DNA-spår hittats på två skolor. DNA är den arvsmassa som finns i kroppens celler. Alla människor utom enäggstvillingar har olika DNA. Om polisen hittar blodspår eller spott på en brottsplats kan DNA därifrån paras ihop med rätt person.

Männen är misstänkta för ett brott som kallas grov stöld. För vuxna som döms för det brottet är straffet minst sex månaders fängelse.

Lyssna: Hör ett radioinslag hos Sveriges Radio. Det är en polis som pratar först (2016-09-21):


Mer att läsa på nukunskap.se: Kolla gärna in vårt Tema Brott och Tema Vittne.


Förslag till uppföljning

Texten handlar om en rättegång som just har startat. Hur går det sen? Någon gång i november 2016 borde det gå att hitta en nyhet om det här. Ta då reda på:

♦ Blev någon av de misstänkta männen fällda?
♦ Vad fick de i så fall för straff?
♦ Om flera fälldes, fick de samma straff? Om de inte fick det, varför var det så?
♦ Har någon överklagat domen? Vad betyder det?


Förslag till räkneuppgifter

1. De sex tjuvarna misstänks ha stulit för 4 miljoner kronor. Hur mycket blir det i genomsnitt per person? Avrunda till hela kronor.

2. Det är 35 skolor som drabbats av de här stölderna. Hur mycket stals det för i genomsnitt på de här skolorna? Avrunda till tusental.

  • Svar på fråga 1


    Det blir 666 667 kronor per person.

  • Svar på fråga 2


    Det stals för i genomsnitt 114 000 kronor per skola.

Text: Lisa Blohm
Foto: iStock.se

Publicerat: 2016-09-21

Fotnot: Bilden är inte från ett riktigt inbrott.