Tjuvar stal 110 miljoner ur bankomater

I Japan har fräcka tjuvar tillsammans stulit ungefär 110 miljoner kronor ur bankomater. De har använt falska kreditkort.

Tidningar i Japan skriver nu om kuppen, som skedde i mitten av maj. Polisen tror att många människor har hjälpts åt. Kanske har en liga med över 100 personer samarbetat.

Precis som i Sverige kan man med hjälp av olika bankkort ta ut sedlar ur automater i Japan. I de japanska automaterna får man ta ut högst 100 000 japanska yen i taget. Det är ungefär 8 000 kronor.

I den här kuppen tog brottslingarna ut pengar som inte var deras egna. De japanska tidningarna skriver att tjuvarna hade falska kreditkort. Sen tog de nästan samtidigt ut pengar i ungefär 1 400 automater runt om i Japan och ofta flera gånger. Varje gång togs 100 000 yen ut.

Det här höll på i ett par timmar. På den tiden plockade tjuvarna ut sammanlagt 1,4 miljarder yen. Det är ungefär 110 miljoner kronor.

Den japanska polisen tror inte att det var någon slump att kuppen var på en söndag. Då var bankerna stängda. Det gjorde antagligen att brottet inte upptäcktes lika snabbt. De falska kreditkorten verkar ha gjorts med hjälp av uppgifter från en bank i Sydafrika.

Söndagen den 22 maj hade ingen gripits för brottet. Polisen ska titta på filmer från övervakningskameror för att försöka avslöja tjuvarna. Men kanske har de lämnat Japan.

Länktips: Läs en text på engelska om nyheten (japantimes.co.jp 2016-05-23)


Text: Lisa Blohm
Foto: iStock
Publicerat: 2016-05-23