Tomatkrig färgar spansk stad röd

I augusti varje år fylls gatorna i den spanska staden Buñol av en röd sörja. Då är det tomatkrig och tusentals människor kastar tomater på varandra.

Det hela kallas La tomatina och började 1945. Riktigt varför kastandet startade är kanske inte helt säkert, men enligt flera källor var det ett gäng ungdomar som började. Sen upprepades kastandet flera år i rad och La tomatina blev en populär tradition. Det hela börjar med att en skinka sätts upp på en hal påle. När någon har lyckats klättra upp och kasta ned skinkan på marken, är det dags för tomatkastandet. Tomaterna ska först krossas, så att människor inte skadas. En hel del människor har simglasögon på sig och vadar omkring i krossade tomater. De flesta människor som är på plats är turister.

På ett par timmar går runt 120 ton tomater åt, odlade särskilt för La tomatinas skull. Sedan 2013 måste man köpa en biljett för att vara med på festivalen och då skulle det finnas 20 000 biljetter. Ett viktigt skäl till biljetterna är att minska antalet kastande. Tomatkriget lockade så mycket folk att människor riskerade att skadas i trängseln. Pengarna behövs också för att betala för tomaterna och så kostar det att röja upp efteråt.

Det finns andra städer som har små eller större tomatkrig. I Bangalore i Indien skulle en egen La tomatina arrangeras 2011. Men där stoppade myndigheter den planerade festivalen. Miljöaktivister, organisationer och en del invånare i staden hade protesterat. De såg ett tomatkrig som ett stort slöseri med mat. ”Att låta 62 000 tomater slösas bort för att roa rika är inte okej”, sa en av de protesterande, skriver den indiska sajten NDTV.


Förslag till diskussion:

1. Vad tycker ni i klassen om ett sånt här tomatkrig? Leta gärna argument både för och emot!

2. På bilder från tomatkriget ser det ut som om bara vuxna och kanske äldre tonåringar är med. Varför, tror ni?


Länktips:

1. Se bildspel från La tomatina i Spanien 2012. (The Telegraph).

2. Läs om det stoppade tomatkriget i Indien, på engelska (NDTV.com 2011-09-16).


Text: Lisa Blohm
Foto: Pablo-Blazquez-Dominguez/Thinkstock
Publicerat: 2015-05-08