Tomburk såldes för över 12 000

Tobias Andersson försökte sälja en gammal ölburk på loppis för en tia. Ingen ville ha den. Sen lyckades han få över 12 000 kronor.

Burken hade Tobias Andersson hittat på sina föräldrars vind, bland massa andra prylar. Burken hade han antagligen själv sparat någon gång, eftersom han har samlat på många olika grejer. Det var en riktigt gammal burk, från 1950-talet.

Tobias släpade med sig burken på några loppisar, berättar han för SVT Örebro. Han ville ha en tia för den, men fick den inte såld. Men Tobias gav inte upp. I stället för att lämna burken till återvinning, så la han upp den på en auktion på internet. Då lovade han att skicka burken också, och ville ha minst 69 kronor. Han hade sett att andra gamla burkar såldes för några tior.

Nu visade det sig att ölburken var en riktig dyrgrip. Den hörde nämligen till de första svenska ölburkarna och hade ett högt samlarvärde. Den 17 januari var auktionen slut. Vinnaren ropade in burken för 12 666 kronor! Tobias blev nog både rejält förvånad och glad.

– Man kan säga att det är bra pant på burken, säger han till SVT Örebro.

När tomburken var ny hade det inte ens gått att panta den. Det var nämligen först 1984 som man började med pantning av burkar i Sverige.


Länktips:

Se tv-inslaget om nyheten (SVT Örebro 2016-01-19)

Läs om ölburkens historia (sajt för en förening för svenska ölburkssamlare) man kan säga att det är bra pant på burken.

Se hur många burkar och flaskor som pantas i din kommun (pantamera.nu)


Text: Lisa Blohm
Foto: Thinkstock

Publicerat: 2016-01-21