Tre sorters löss ger sig på människor

      Texten ingår i Tema LÖSS

Det finns många olika löss som lever på däggdjur och suger blod av dem. Tre sorters löss lever på människor. Det är huvudlöss, klädlöss och flatlöss.

De här lössen är parasiter. En parasit lever på en annan varelse och tar sin näring från den, men oftast utan att döda sin värd.

Huvudlöss

Det är vanligt med huvudlöss bland barn som går i skolan. Huvudlössen är 2 till 4 millimeter stora. De lever i människans hårbotten och lägger gulvita ägg, gnetter, som fastnar på hårstråna. Där klibbar de fast rejält. Både ägg och löss går att se med ögat. Lössen klarar sig väldigt dåligt utan en människa. De är väl anpassade för att vara parasiter. Till exempel har de klor att klamra sig fast med. Huvudlöss smittar oftast när människor sitter med huvudena tätt intill varandra. Lössen kan inte hoppa.

Huvudlössen gör att det börjar klia i hårbotten. Men om man aldrig har haft löss förut kan det ta lång tid innan kliandet kommer. För att bli av med lössen används ofta något lusmedel och det är viktigt att kamma noga. Nu vill många skolor att alla elever kollar efter löss samma helg, så att smittan stoppas lättare.

Läs mer: Frågor och svar om löss (Läkemedelsverket) Huvudlöss (Vårdguiden). Sidorna är skrivna för vuxna.

Hör Johan Lindh, parasitolog och är expert på löss, berätta om huvudlöss:

 

Flatlöss

Flatlöss är ovanliga hos barn. De trivs där det växer lite kraftigare hårstrån, som man brukar få i puberteten. Det är särskilt i håret vid könsorganen som flatlössen brukar trivas. Fast flatlöss kan också hittas i armhålor, ögonbryn, ögonfransar och skägg. De smittar mest vid sex.

Klädlöss

I dag är klädlöss väldigt ovanliga i Sverige och på andra platser där människor byter och tvättar kläder ofta. Lössen lägger sina ägg i kläderna, men suger blod av människor. Bland hemlösa som kanske sällan byter kläder eller duschar kan klädlöss vara ett större problem. Klädlössen kallas också kroppslöss och kan sprida sjukdomar. Läs om klädlöss

Men vägglöss då?

Vägglössen är egentligen inga riktiga löss utan hör till skinnbaggarna. Men det spelar kanske inte så stor roll för människor, eftersom de ändå ger sig på oss och suger blod. Vägglöss gömmer sig i väggar, sängar och på andra platser och kommer fram på natten.

Vägglössen var fram till ungefär 1940-talet ett stort problem i Sverige. Starka gifter, dammsugare och bättre bostäder gjorde att vägglössen i stort sett försvann. Men på 1990-talet har de kommit tillbaka igen. En orsak är att människor som är ute och reser råkar få med sig vägglöss hem. Djuren kan finnas på de allra finaste hotell. Vägglöss kan tyvärr vara väldigt besvärliga att bli av med.

Läs mer om vägglöss:
Diktare omkom när löss dödades (nukunskap.se 2016-08-24)
Fakta om vägglöss (familjebostäder.se)
Caroline drabbades av vägglöss (Gefle Dagblad 2015-12-15)
Boktips: Det finns en barnbok från 2016 som heter Löss med fakta om olika sorters löss och många bilder. Den är gjord av Bengt-Erik Engholm och Jojo Falk.


Text: Lisa Blohm
Foto: iStock

Publicerat: 2016-08-24

Källor: Folkhälsomyndigheten, Vårdguiden, Läkemedelsverket, ne.se med flera.