Tropisk orkan höjer priset på vaniljglass

Madagaskar är ett av de två länder som odlar mest vanilj. I mars drabbades landet av en orkan. Ovädret har gjort det svårare att få ta på vanilj. Priserna har stigit och en del vaniljglass blivit dyrare.

Den populära kryddan vanilj kommer från en blomma, en sorts orkidé. Den trivs i varma länder där det är ganska fuktigt. Klimatet i Madagaskar i Afrika passar väldigt bra för just vanilj och nära hälften av all vanilj i världen brukar komma därifrån.

Men i mars i år drabbades öriket Madagaskar av en tropisk orkan, den värsta på många år. Då blåste det mycket kraftigt och föll stora mängder regn. Det blev översvämningar, människor dog och många tusen hem förstördes.

Över 4 000 kronor per kg

Ovädret förstörde också många odlingar med vanilj. Det här har gjort att köpare får svårare att få tag på vanilj än tidigare, skriver tidningen Financial Times i USA. Enligt tidningen kostar nu ett kg vanilj över 4 000 kronor. Det är flera gånger dyrare än för två år sedan. Det här är priser som företag betalar. För den som handlar i en vanlig affär kan det bli ännu dyrare.

Vaniljen används bland annat till vaniljglass. Och nu har de höga vaniljpriserna också börjat märkas på glasspriser. En del som gör vaniljglass höjer priset. Andra har till och med slutat med vaniljglass, berättar Financial Times.

Fast det är långtifrån all vaniljglass som blir dyrare att göra nu. Det är ganska vanligt med konstgjord vaniljsmak i glass i stället för äkta vanilj. Den är mycket billigare. En del har både konstgjord och äkta vanilj i glassen.

På Madagaskar kämpar fortfarande många människor för att bygga upp sin vardag som den var före orkanen. För en del familjer där är bristen på vanilj faktiskt en bra sak, skriver Financial Times. Odlare som har ganska gott om vanilj att sälja får bättre betalt än de brukar. Då kan de få råd att bygga bättre hus och låta sina barn gå längre i skolan.


Källkritik: Osäkra siffror om vanilj

Siffror som FN har visar att Madagaskar producerar mest vanilj av alla länder. 2014 var det 3 700 ton. På andra plats kom Indonesien med 2 000 ton. Alla andra länder var ganska långt efter. Men de här siffrorna är lite gamla, från 2014. Enligt en annan källa med nyare siffror så var i fjol Indonesien som odlade mest vanilj, lite mer än Madagaskar.


Text: Lisa Blohm
Publicerat: 2017-08-23


Länktips:

♦ Den brittiska tidningen The Guardian berättar om människors liv efter orkanen på Madagaskar. För att förstå texten ska man kunna mycket engelska. Men det finns också många bilder. The Guardians text (2017-05-16)

♦ Läs mycket mer om vindar i Tema VIND.


Mini-quiz