Tuffare att få nya vänner i Norden än i Mexiko

Den som flyttar till Mexiko verkar ha lättare att hitta nya vänner än den som flyttar till Sverige. Det har man kommit fram till i en ny undersökning.

I dag pratas det mycket om flyktingar. Men många människor flyttar också till ett annat land helt frivilligt. Några blir kvar hela livet och andra bara en kort tid. Ibland invandrar de på riktigt. Ibland är de tillfälliga gäster.

Hur trivs den här gruppen inflyttare? Det har en organisation som heter Internations försökt att ta reda på. Organisationen är till för människor som har flyttat till ett annat land, till exempel för att jobba.

I undersökningen har över 14 000 inflyttare svarat. Ungefär var tredje hade i första hand flyttat för att de hade ett jobb i det nya landet. Nästan alla tänkte stanna minst ett år. Väldigt få av de svarande verkar vara flyktingar.

Internations har gjort listor med 67 länder. Listorna visar vilka länder som inflyttarna gav högst betyg på olika områden och vilka länder som fick lägst betyg.

I Norden verkar inflyttare ha svårare än på andra håll att få vänner. Sist på den listan ligger Danmark, på plats 67 av 67. Sverige har plats 64, Kuwait 65 och Norge 66. Finland låg lite bättre till och Island var inte med. Mexiko, Malta, Costa Rica och Rumänien är enligt undersökningen de länder där det är lättast att hitta nya kompisar.

Några fler resultat:

  • Finland och Sverige är de länder som får högst betyg för miljön och naturen.
  • Inflyttarna tycker att det svenska vädret och klimatet är rätt dåligt.
  • Sverige ligger bra till när det gäller hur lätt det är att hitta skola. Kvaliteten på skolorna får lite lägre betyg.
  • Sverige ligger bra till när det gäller hur bra landet är för barnfamiljer.
  • Män som flyttar till Sverige är nöjdare än kvinnor som flyttar hit.

Enligt undersökningen tycker inflyttarna att det finns både bra och dåliga saker med de flesta länder.


Källkritik

Undersökningen i artikeln visar inte vad alla som flyttar till Sverige eller andra länder tycker. Det är ju bara en liten del av alla invandrare och andra inflyttare som har svarat. Om till exempel många flyktingar hade svarat, kanske svaren hade blivit väldigt annorlunda.

Det finns flera olika problem med en sån här undersökning. Ett är att invandrare antagligen jämför sitt nya land med sitt gamla. Därför spelar det inte bara roll vart man flyttar utan också varifrån man kommer.

Det gäller alltså att inte lita för mycket på de här resultaten. Men det kan ändå vara spännande att fundera på vad just de här inflyttarna har tyckt om olika länder. Och varför de har svarat som de gjort.


Text: Lisa Blohm
Foto: iStock

Publicerat: 2016-09-08

För lärare: Hela den tjocka rapporten innehåller många listor och går att ladda ned här.