Tusentals ägg flöt i land efter storm

Invånarna på den tyska ön Langeoog i Nordsjön blev överraskade i början av januari. Många tusen plastägg med leksaker flöt i land på ön.

På bilder från öns stränder syns mängder med små plastägg i olika färger. Inuti äggen gömmer sig små djur i plast. Tyska nyhetssajter berättar att barn på ön blev glada över äggen. Men den stora mängden plast skräpar ned och plasten kan vara farlig för djurlivet.

Frivilliga och förskolebarn hjälptes åt att plocka upp äggen för att få stränderna rena igen. Förutom ägg fanns det bland annat plastpåsar och legobitar att samla in på stranden.

Plastäggen tros ha varit lastade på ett lastfartyg. Onsdagen den 4 januari stormade det på Nordsjön och många fartyg hade problem. Troligen var det då som ett fartyg blev av med en eller flera containrar fulla med plastägg. Egentligen ägs äggen av någon. Men de äggplockande barnen har enligt tyska medier ändå fått veta att de kan räkna med att behålla sina plockade ägg.

Efter att många av äggen hade plockats upp, så flöt även en hel del annat i land på Langeoogs stränder. Denna gång var det mest skräp, som också behöver rensas upp.


Länktips:

♦ Se bilder från äggplockningen i ett nyhetsinslag på tyska (ndr.de 2017-01-05)

♦ Läs en nyhetstext på engelska (Deutsche Welle 2017-05-01)


Text: Lisa Blohm
Foto: Polizeiinspektion Aurich/Wittmund
Publicerat: 2017-01-09