Tysk illustratör får Astrid Lindgren-pris

Tysken Wolf Erlbruch gör bilder till bland annat barnböcker. Du kanske känner igen hans bild av en mullvad med en bajskorv på huvudet? Nu får Wolf Erlbuch ett fint pris, Alma-priset.

Alma-priset delas ut till minne av författaren Astrid Lindgren. Det är världens största pris för barn- och ungdomslitteratur. Priset är på 5 miljoner kronor. Det kan jämföras med Nobelpriset i litteratur, som är på 8 miljoner kronor.

Mullvaden med bajskorv.

Wolf Erlbruch har gjort ungefär tio egna böcker, där han både skrivit texten och gjort bilderna. Bilden av mullvaden kommer från barnboken Det var det fräckaste!. Den kom för lite mer än 20 år sedan och handlar om en mullvad som en dag tittar upp ur sin håla under marken och upptäcker att han har en bajskorv på huvudet. Han vill veta vem som är skyldig och frågar ut en massa djur. Wolf Erlbruch gjorde bilderna, men boken skrevs av en annan författare.

Kanske har du själv läst boken om mullvaden när du var yngre? En annan bok av Erlbruch som har kommit på svenska är Anden, Döden och Tulpanen. I den har han både skrivit texten och illustrerat.

Anden och Döden.

Anden och Döden.

Alma-priset kan gå till illustratörer och författare, men också till någon organisation som jobbar för att barn ska få läsa. Priset har delats ut sedan 2003. Astrid Lindgren dog 2002. En del vill likna Alma-priset vid ett Nobelpris till människor som berättar särskilt för barn och ungdomar. Astrid Lindgren fick aldrig Nobelpriset, fast det finns en hel del människor som tycker att hon skulle ha fått det.

Länktips: Här finns en lista över alla som har fått priset. Klicka på namnen om du vill läsa mer om någon pristagare.


Text: Lisa Blohm
Illustrationer: Wolf Erlbruch
Bilder från Peter Hammer Verlag (mullvaden) och Kunstmann Verlag
Publicerat: 2017-04-05


Förslag till övningar

1. Till den här texten finns två bilder som Wolf Ehrlbuch har gjort. Vad tänker du när du se bilderna? Är det någon av bilderna som du gillar eller inte gillar? Varför? Diskutera i klassen eller skriv några korta rader om bilden. Kanske blir det en dikt?

2. Har du någon favoritbild i böcker som du har läst? Försök att leta reda på den. Berätta sen varför du gillar just den här bilden.