Tyst minut hålls för offren i Stockholm

I dag klockan 12 är det en tyst minut i Sverige. Den hålls för att hedra de fyra människor som i fredags dog på Drottninggatan i Stockholm.

I fredags, den 7 april, körde en stulen lastbil i hög fart längs Drottninggatan i Stockholm. Alla som var på gatan hann inte undan. Fyra människor miste livet. Andra skadades och flera av dem vårdas fortfarande på sjukhus. Polisen har gripit en man, som polisen tror körde lastbilen. Han misstänks nu för mord och terrorbrott.

Snabbt efter attacken kom det väldigt många poliser till platsen. Stora delar av Stockholms innerstad spärrades av och trafiken stoppades. Många människor fick svårt att ta sig hem. En del människor hjälpte andra att ta sig hem, tog hand om deras barn eller lånade ut ett par sängar.

Tiotusentals samlades

Dagen efter attacken var människor kanske mindre oroliga, men många var fortfarande arga och ledsna. Många tusen människor har lämnat blommor nära platsen för det misstänkta terrordådet. I går, söndagen den 9 april, samlades tiotusentals människor vid Sergels torg, som ligger mitt inne i Stockholm. Artister sjöng, människor höll tal och det hölls en tyst minut. En tyst minut är ett sätt att hedra människor som har dött och visa att man tänker på dem. Allt det här var ett sätt att visa kärlek och en sorts protest mot våld.

I dag, måndagen den 10 april, blir det också en tyst minut. Den blir klockan 12 och är tänkt att hållas överallt i hela landet. Då kommer till exempel bussar att stanna och många människor stå stilla och tysta på sina arbetsplatser.


Förslag till diskussion

1.  Vad har ni för tankar och känslor efter händelsen på Drottninggatan?

2. Reagerar ni annorlunda på den här händelsen än på terrordåd i ett annat land? Fundera på vad det i så fall kan bero på.

3. Har ni varit med om en tyst minut? Vad tyckte ni om det?


Text: Lisa Blohm
Publicerat: 2017-04-10