Ung politiker tvekar om rösträtt för unga

Kajsa Ezelius var bara 18 år när hon fick ett viktigt politikerjobb. Trots att hon själv är ung är hon tveksam till om 16-åringar ska få rösta.

Kajsa är socialdemokrat och blev 2014 kommunalråd i Lidköpings kommun. Kommunalråd är politiker som får lön och har extra mycket att säga till om i kommunen.

I dag är Kajsa Ezelius 20 år. Nukunskap.se frågar henne vad hon tycker om ett nytt förslag om att 16-åringar ska få rösta. Kajsa är osäker. När hon var 16 år hade hon hållit på med politik i flera år. Därför tycker hon att hon själv hade varit redo att rösta. Samtidigt tror hon att många andra 16-åringar inte är det.

– Jag vet inte riktigt vad jag tycker. Som det är nu får man inte tillräckligt med kunskap om demokrati i skolan för att rösta när man är 16 år, säger Kajsa Ezelius.

Men hon tror att det går att förändra.

– Om undervisningen ändras, så tror jag absolut att 16-åringar är mogna för att rösta, säger hon.

Nukunskap.se: Räcker det inte med att ha en åsikt för att få rösta?

– En åsikt räcker gott för att engagera sig och försöka påverka. saker. Men det handlar om att veta hur samhället fungerar för att få lägga en röst som påverkar samhället så mycket som ett riksdagsval eller ett kommunval gör, säger Kajsa.

Trots att Kajsa Ezelius är tveksam till rösträtt för 16-åringar vill hon gärna att ungdomars åsikter hörs mer. Hon märker till exempel att många bryr sig om miljön och en bra skola.

– Jag ser mer och mer av att ungdomar engagerar sig och det är jag väldigt glad över, säger Kajsa Ezelius.


Text: Lisa Blohm
Porträttbild: Martin Frick
Karta: Elin Brander

Publicerat: 2016-01-15