Unga skyldiga 14 miljoner efter skolbrand

När tre tonåringar tände eld på en bil brann en skola ned. De tre dömdes sedan till att betala nära 14 miljoner kronor. Bilden är tagen efter branden.

Händelsen inträffade i Göteborg 2009. Några killar som då var 17, 18 och 19 år tände eld på en bil. Bilen rullade mot Torslandaskolan, som också började brinna. Det gick så illa att skolan blev helt förstörd.

Tonåringarna anklagades för mordbrand, men dömdes inte för det. Det berodde på att domstolen inte trodde att killarna hade fattat att skolan skulle börja brinna. Killarna fälldes istället för att ha förstört bilen. Fyra år efter branden blev de ändå dömda till att betala ett skadestånd, på nästan 14 miljoner kronor. Skadestånd kan man få betala för att ha skadat saker eller människor. Domstolen kom då fram till att de unga männen visserligen inte hade startat skolbranden med flit, men att den ändå var deras fel.

Det är oklart hur mycket som de här männen till slut skulle betala själva. De hade försäkringar och försäkringsbolagen betalade antagligen ganska mycket av pengarna.

Det finns andra fall där unga människor har blivit skyldiga väldigt mycket pengar efter bränder. Ibland blir i stället föräldrar skyldiga att betala flera hundratusen kronor eller ännu mer.


Förslag på räkneuppgifter

Uppgift 3 är klart knepigast.

 1. De tre männen skulle betala nära 14 miljoner kronor i skadestånd. Hur mycket blir det per person?
 2. Efter en annan brand skulle två tonåringar betala 600 000 kronor var. Om de betalar av skulden på fem år, hur mycket blir det per år?
 3. Tänk dig att tonåringarna i uppgift två betalar tillbaka 2 500 kronor var i månaden. Efter hur många år är skulden betald?

Facit till uppgifterna

 • Fråga 1

  Ungefär 4,7 miljoner kronor.
 • Fråga 2

  120 000 kronor per person.
 • Fråga 3

  Efter 20 år.

Fakta

Man räknar med att minst var fjärde brand i Sverige är anlagd. Ungefär hälften av de anlagda bränderna startats av barn och ungdomar under 18 år. Försäkringsbolag pratar om ännu fler anlagda bränder. Såna här siffror är ganska osäkra. Det kan vara svårt att reda ut hur en brand startade och vem som startade den.

Källor: anlagdbrand.se och dinsakerhet.se


Länktips

Läs om fler fall med skadestånd efter bränder:
”Skadeståndet sänks till 600 000 kronor” (Länstidningen i Södertälje 2011-11-25)
”Stort skadestånd för brand på skola (Sveriges Radio 2008-08-11)
”16-åring fick samhällstjänst och böter för brand” (NSD 2009-02-20)


Text: Lisa Blohm
Foto: Lennart Persson/Cunningham Lindsey Sweden AB
Publicerat: 2015-09-02