USA: Bara fötter förbjuds på bussar


I staden Sacramento i västra USA kan människor utan skor stoppas från att åka buss. Det här har de som sköter kollektivtrafiken i staden nu bestämt. För att få åka med måste man också ha till exempel kjol eller byxor och kläder på överkroppen. Det duger inte med bara kalsonger eller trosor. De nya reglerna ska gälla på buss, spårvagnar och lokala tåg.

Det blir också förbjudet för passagerare att lyssna på musik så högt så att andra störs. Den som gör det kan få kliva av, skriver lokaltidningen The Sacramento Bee. De som vill ha de här nya reglerna tror att reglerna ska göra att fler trivs på tåg och bussar.

Från början fanns också ett annat förslag. Det handlade om att människor som luktade väldigt illa skulle kunna stoppas på tåg och bussar. Det förslaget protesterade många emot. De undrade vem som skulle bestämma vad som luktade illa. Många människor gillar till exempel inte stark parfym eller mår till och med dåligt av det. Det fanns också advokater som sa att ett stopp för dålig lukt skulle vara orättvist mot hemlösa människor som har svårt att duscha. Förslaget om att man inte får lukta illa stoppades.


Länktips:

Läs text på engelska om nyheten (The Sacramento Bee 2015-10-26).


Text: Lisa Blohm
Foton: Thinkstock

Publicerat: 2015-10-28