USA: Djur får begravas med ägaren

För många djurägare är katten, hunden eller hamstern en självklar del av familjen. Nu kan djur i delstaten New York i USA efter sin död läggas i djurägarens grav.

Flera tidningar i New York skriver om den nya lagen. Precis som i Sverige finns det särskilda kyrkogårdar för djur också i USA. Där får en del papegojor, sköldpaddor och hundar dyra gravstenar. Andra har mycket enklare gravar, men i alla fall en grav. För några år sedan blev det möjligt för människor att begravas bredvid sitt djur på en djurkyrkogård. Några människor har också valt en sån grav, fast de är inte så många.

Nu blir det alltså tvärtom. Askan från djur som har dött får läggas ned i sin ägares grav. Bara djur som räknas som husdjur ska kunna begravas på det här sättet. Men det kan bli allt från ormar till hästar. Djuren kanske dog flera år innan människan dog. Sen kan askan av dem ha sparats. Om djuren i ställer lever längre än människan kan de begravas flera år senare.

Reglerna gäller inte alla gravplatser. De som ägs och drivs av exempelvis en kristen eller en muslimsk församling ska inte ta emot djur. Men för de många kyrkogårdar som delstaten New York driver är det fritt fram att säga ja.

Dan Austin är chef på en av de kyrkogårdar som tänker ta emot djur.

­– Om någon vill begravas med sin hund, sin katt, sin parakit, sin hamster eller vad det nu är, så tycker jag att det är en jättebra sak, säger han till tidningen New York Times.

En annan kyrkogårdschef berättar för tidningen att det har blivit vanligare att människor vill begravas tillsammans med sina husdjur. Askan från en del husdjur har också smugits ned i gravar fast det inte har varit tillåtet.

I Sverige får djur enligt reglerna inte begravas på människors kyrkogårdar.


Länktips

Läs om nyheten på engelska (Daily News 2016-09-26)

”Förbjudet att begrava djur på kyrkogård” (Gefle Dagblad 2013-07-06)


Förslag till diskussion och omröstning

♦ Är det viktigt var husdjur blir begravda? Varför/varför inte? Diskutera.

♦ Borde djur få begravas tillsammans med människor i Sverige? Rösta!


Text: Lisa Blohm
Foto: iStock
Publicerat: 2016-10-06