Usain Bolt ska träna med tysk fotbollsklubb

Usain Bolt har i många år varit världens snabbaste man på 100 meter. Nu säger 30-åringen att han ska pröva att spela med en känd fotbollsklubb.

Jamaicanen Usain Bolt har varit en av de absolut kändaste friidrottarna de senaste åtta åren. Kanske den allra kändaste. Han har vunnit guld i tre olika sommar-OS och dessutom flera VM-guld. Nu berättar han i en intervju med den brittiska tidningen The Guardian att han vill bli fotbollsspelare och ska provträna med den tyska storklubben Borussia Dortmund.

Men hans verkliga drömlag finns i England, visar det sig.

– Om jag kunde spela för Manchester United, så skulle det vara en dröm som blev sann, säger Usain Bolt till The Guardian.

Fotbollsklubben Dortmunds chef Hans-Joachim Watzke intervjuas också av The Guardian. Han säger att det hela inte är något skämt eller bara ett reklamtrick utan att Usain Bolt faktiskt ska få träna med klubben.

– Naturligtvis ska han inte besöka oss en viktig vecka med Champions League-matcher, men kanske under försäsongen. Vi är förtjusta och ser det här som en ära, säger Hans-Joachim Watzke till The Guardian.

Usain Bolt och Borussia Dortmund sponsras båda av ett tyskt företag som säljer sportskor. Det är därför som tanken på att Usain Bolt ska träna med just Dortmund har dykt upp.

Vad Usain Bolts dröm om att bli fotbollsspelare leder till får vi väl se lite längre fram.


Förslag till diskussion

♦ Usain Bolt är väldigt snabb och längre än de flesta människor. Tror ni att det räcker för att han ska bli en riktigt duktig fotbollsspelare? Varför/varför inte?
♦ Finns det någon annan idrott som borde passa honom?
♦ Skulle ni vilja att Usain Bolt spelade för ert favoritlag (om ni har något)? Varför/varför inte?


Räkneuppgift

Usain Bolts världsrekord på 100 meter är 9,58 sekunder. Många svenska fotbollsplaner har en långsida på 105 meter och en kortsida på 68 meter. Om Usain Bolt skulles springa lika fort som på 100 meter, hur många sekunder skulle det ta för honom att springa:

a) hela långsidan
b) hela kortsidan

Avrunda svaren till två decimaler.

  • Klicka här för facit


    a) 10,06 sekunder
    b) 6,51 sekunder

Text: Lisa Blohm
Foto: Jmex60 (CC BY-SA 3.0)
Publicerat: 2016-11-14