Utdöd släkting till krokodil födde levande ungar

Forskare har upptäckt att ett sedan länge utdött djur födde levande ungar. Tidigare trodde man att de här djuren la ägg. Forskarna ser därför fyndet som väldigt spännande.

För flera år sedan upptäckte forskare i Kina något märkligt i en fossil av ett djur kallat Dinocephalosaurus. Djuret var en fiskätare och på långt håll släkt med krokodiler och andra djur som lägger ägg. Det konstiga var att forskarna såg något som liknande ett foster inuti fossilet. Kunde det vara så att djuret inte alls la ägg utan i stället födde levande ungar? Professor Jun Liu från ett universitet i Kina berättar att han och de andra forskare tyckte att det var väldigt spännande. Men de hade inget färdigt svar.

– Vi visste inte om det var mammans sista lunch eller hennes ofödda unge, berättar Jun Liu i ett pressmeddelande från Bristol-universitetet i Storbritannien.

Forskare från Kina, Australien, Storbritannien och USA har samarbetat för att ta reda på det rätta svaret. Och de har kommit fram till att fyndet inuti fossilen faktiskt är mammans barn. Deras bevis för det är bland annat att:

♦ Djuret i magen var samma sorts djur som den vuxna Dinocephalosaurus.
♦ Fostrets huvud var vänt åt ett annat håll än huvudet på uppätna djur brukar vara.

Det är förstås inte så enkelt att veta säkert om något som hände för extremt länge sedan. Just det här djuret tros ha levt för 250 miljoner år sedan. Men forskarnas slutsats är i alla fall att Dinocephalosaurus födde levande ungar . Det kan förändra en del av bilden av hur livet på jorden har utvecklats.

Forskarna berättar om sitt fynd i tidningen Nature Communications.


Frågor – svara om du kan eller ta gärna reda på svaren:

1. Nästan alla däggdjur föder levande ungar. Men det finns däggdjur som lägger ägg. Vad heter de djuren?

2. Vad kallas med ett annat ord de som forskar om fossiler av utdöda djur och växter?

3. Fossilet av Dinocephalosaurus tros vara ungefär 250 miljoner år gammalt. I så fall levde den precis i början av en geologisk period. Vilken?

Klicka här för att visa svaren

  • Svar på fråga 1

    Kloakdjur. Bland kloakdjuren finns det myrpiggsvin och näbbdjur.

  • Svar på fråga 2


    De kallas paleontologer.

  • Svar på fråga 3

    Trias (eran är mesozoikum). Trias är den period som var från 200 till 251 miljoner år sedan.

Text: Lisa Blohm
Illustration: Dinghua Yang
Publicerat: 2017-02-15