Utredare vill låta 16-åringar rösta

Texten ingår i Tema Rösträtt.

Det finns ett förslag om att 16-åringar ska få rösta i svenska val. Till en början med skulle det vara på prov. I dag är åldersgränsen 18 år.

Förslaget finns med i en tjock rapport som heter Demokratiutredningen. Den lämnades till regeringen den 18 januari 2016 och innehåller väldigt många olika förslag om demokrati. Förslagen har tagits fram av en några människor som kallas utredare.

Utredarna tror att unga skulle engagera sig mer i politik om de fick rösta tidigare än i dag. Så här tycker utredarna att det kan gå till:

♦ 16-åringar i några kommuner ska få rösta i valen 2018 och 2022.
♦ Försöket gäller valen till kommunerna, inte till landsting och riksdag.
♦ Det ska vara frivilligt för kommunerna att vara med i försöket.
♦ Forskare ska följa hur valen fungerar. Om försöket blir lyckat, så kan gränsen sänkas till 16 år i alla kommuner.

Det är inte säkert att det blir något försök med 16-årsgräns. Först ska politikerna läsa utredningen och bestämma sig.

 

16-åringar röstar i Österrike

Det finns exempel på andra länder där 16-åringar får rösta. I Österrike är gränsen för att få rösta 16 år i alla val. Norge har gjort egna försök med rösträtt för 16-åringar och i en del andra länder får 16-åringar rösta i vissa val. Politikerna i EU har också sagt att en 16-årsgräns i EU-valet vore bra.

Det finns många som inte gillar förslaget om 16-årsgräns. De säger till exempel att 16-åringar är för barnsliga och vet för lite om samhället för att få rösta. Andra tycker att det här är ett bra förslag.


Text: Lisa Blohm
Foto: LA2 (CC BY-SA 3.0)

Publicerat: 2016-01-18