Vad är egentligen fett?

Fett finns i många olika varianter, men kommer från antingen växter eller djur. En del fett är lätt att se, som fettranden på kött. Annat är mer dolt.

Till största delen består fett av något som kallas triglycerider. De är i sin tur uppbyggda av grundämnena kol, väte och syre i speciella mönster, molekyler. Fettet innehåller mycket energi per gram. Därför är det ett effektivt sätt att lagra energi på.

Hos växter är fettet mest lagrat i frukter och frön. Då har växterna energi att ta av när fröna ska gro. Hos djur och människor skyddar fett i speciella fettceller mot kyla och blir en energireserv. Men fett behövs på fler sätt och är en stor del av ”väggarna” i celler.

Fett från fisk och andra djur kallas för animaliskt. Hit hör både fettet i kött och mjölkfett som man gör smör av. I rumstemperatur är animaliskt fett oftast i fast form. Fett från växter kallas vegetabiliskt, och är oftast flytande. Oliver, kokosnötter och rapsfrön är några växter som innehåller ganska mycket fett och ur dem utvinner vi flytande fett, ofta kallat olja. Det mesta fettet används på olika sätt i mat, men också till tvål, smink, bränsle och mycket annat.

Det pratas ofta om dåliga saker med fett. För mycket fett är inte bra för kroppen och en del fett är onyttigare än annat. Men utan fett skulle vi inte kunna leva.

Text: Lisa Blohm
Bild: Thinkstock
Publicerat: 2015-02-16


All olja är inte fett!

Det är lätt att tro att allt som kallas olja är fett, men så är det inte. Ingen olja vill blanda sig med vatten, men de består av helt olika saker. Här är luringarna:

1. Olja som pumpas upp ur marken och används till bland annat bensin är inte fett.

2. Eteriska oljor är inte heller fett. De doftar, tas fram ur olika växter och används till exempel i parfym.