Var femte skola var för dåligt städad

I var femte granskad skola städas det för dåligt. Det här kommer Folkhälsomyndigheten fram till i en ny rapport.

Alla skolor i landet har inte kollats, men ungefär fyra av tio. Sammanlagt handlar det om drygt 2 700 skolor i 207 kommuner. Det är miljöinspektörer från kommunerna som har undersökt städningen. De har till exempel letat efter damm. Inspektörerna har också kollat hur bra luften i skolan är.

Inspektörerna tyckte alltså att städningen på en av fem granskade skolor var för dålig. På 15 procent av skolorna var luften för dålig. Det här är ett problem för eleverna i skolan, tycker Fredrik Haux på Folkhälsomyndigheten. Han är en av dem som har gjort rapporten.

– Många barn med astma och allergi mår sämre än de skulle göra i en skola med bättre städning, säger Fredrik Haux till nukunskap.se.

Inspektörerna har också märkt att det är svårt att städa ordentligt i många skolor. Gamla toaletter kan vara svårstädade och det kan vara svårt att torka under bokhyllor. Frerik Haux tycker också att skolorna ska kolla att det inte finns onödiga prylar och möbler som gör städningen krångligare.

– I fritidslokaler kan man till exempel ha massa skräp stående. Man ska förstås inte ta bort alla bord och stolar, men man kan ta bort det som är onödigt. Att städa är ett tungt arbete. Och då är det viktigt att underlätta så mycket som möjligt för dem som städar, säger han.

Kommunerna kommer att säga till skolor med för dålig städning eller luft att de måste skärpa sig.


Tips: Har städningen på din skola kollats?

Vill du veta om städningen och luften på din skola har granskats? Då kan du göra så här:

1) Kolla först i den här listan om skolor i din kommun har granskats.

2) Om din kommun finns med, ring till kommunens växel. Be att få prata med någon på miljöförvaltningen. Det går också att mejla.

3) Fråga om städningen på din skola har granskats och vad man i så fall kom fram till.


Text: Lisa Blohm
Foto: Thinkstock

Publicerat: 2015-11-04