Varannan vill få bort kärnkraften

Hälften av svenskarna vill att de svenska kärnkraftverken stängs ned. Det visar en ny undersökning där människor har fått frågor om kärnkraft.

Fem av tio svenskar vill avveckla (lägga ned) kärnkraften. Tre av tio vill i stället använda den. Resten vet inte riktigt vad de tycker.

Professor Sören Holmberg i Göteborg är en av dem som är ansvarig för undersökningen. Han säger till Ekot i Sveriges Radio att det är tydligt att många svenskar nu vill få bort kärnkraften.

–  Entusiasmen för kärnkraften har ju sjunkit på alla punkter och det har börjat avvecklas i våra grannländer, till exempel i Tyskland, säger Sören Holmberg till radion.

För 30 år sedan var det en allvarlig olycka med ett kärnkraftverk i Tjernobyl i Ukraina. Radioaktiva ämnen spreds därifrån och vidare till bland annat Sverige. År 2011 var det en annan svår kärnkraftsolycka i Japan. Det är extremt ovanligt med svåra olyckor vid kärnkraftverk, men olyckor har ändå hänt. Det är en viktig orsak till att människor är emot kärnkraft.

Förra året kom ungefär en tredjedel av all energi i Sverige från kärnkraft. Det var ovanligt lite. Om de svenska kärnkraftverken stängs, så behöver mer energi komma från till exempel vattenkraft och vindkraft. Eller så måste vi använda mindre energi än vi gör i dag.

Undersökningen om vad människor tycker om kärnkraft kommer från SOM-institutet vid Göteborg.

Länktips:
Läs mer om nyheten på Sveriges Radio
(2016-04-26)
Läs om vindkraft (nukunskap.se 2015-03-03)


Text: Lisa Blohm
Bild: Thinkstock
Publicerat: 2016-04-26

Källa till statistik över energi: Energimyndigheten.