Världens längsta tågtunnel öppnas

(Bildtext: Ett tåg står redo inför firandet av att tunneln öppnas.)

Världens längsta tågtunnel är klar. Den är 5,7 mil lång och invigs i dag, onsdagen den 1 juni.

Tunneln går genom Alperna i Schweiz och kallas Gotthard-bastunneln eller Gotthardtunneln. I Schweiz är bergen höga och många. Om alla tåg och bilar skulle ta sig runt bergen, skulle de få köra väldigt långt och på ofta slingriga vägar. Därför är tunnlar genom bergen viktiga för trafiken. I den nya tunneln ska tågen kunna köra betydligt fortare än i äldre tunnlar. Det ska till exempel gå att åka snabbare än tidigare mellan Zürich i Schweiz och Milano i norra Italien.

Bygget av den här tunneln startade för 17 år sedan. Om man räknar med provborrningar och andra förberedelser, så har det tagit ännu längre tid. Tunnelbygget har också kostat enormt mycket pengar. Många schweizare var emot tunneln, men efter folkomröstningar så blev det ändå ett bygge.

Tunnelbygget har tyvärr också kostat människoliv. Dagen före invigningen hölls en ceremoni för nio människor som har dött i olika olyckor under arbetet med tunneln.

Det kommer att ta några månader till innan tågtrafiken kommer i gång ordentligt genom tunneln, även om den invigs  i dag.


Länktips: Läs mer fakta om tunneln (på engelska). Tänk på att det är företaget som bygger tunneln som har tagit fram texten. Det kan göra att texten är mer positiv än om någon annan hade skrivit den.


Text: Lisa Blohm
Foto: Transit Gotthard Ltd
Publicerat: 2016-06-01