Varma batterier stänger av sig själva

Forskare i USA har gjort ett batteri som slutar att fungera när det blir för varmt. När batteriet har svalnat, så fungerar det igen.

Batterier kan bli varma. En del batterier kan till och med bli så varma att de förstörs och i värsta fall  börjar brinna. Så är det med litiumbatterier, som är vanliga i mobiltelefoner. Det är såna batterier som forskarna i USA har experimenterat med.

Forskarna har tagit fram en ny sorts plast. I den finns extremt små bitar av metallen nickel, som leder ström. Sån här plast har forskarna sedan lagt som ett väldigt tunt lager inuti batteriet. När batteriet är lagom varmt ligger nickelbitarna nära varandra. Då fungerar batteriet. Men när batteriet blir för varmt, så blir plasten större. Då hamnar nickelbitarna längre från varandra och leder ström mycket sämre. Batteriet stängs av. När plasten svalnar krymper den och batteriet slås på igen. Plasten blir som en av- och på-knapp.

I tidskriften Nature Energy har forskarna själva skrivit om sin forskning.Text: Lisa Blohm
Foto: Thinkstock
Publicerat: 2016-01-12

Länktips:

I Nature Energy finns en teckning av batterierna. Till höger visas vad som händer när plasten blir varm. Teckningen har engelsk text och kan vara svår att förstå. Be gärna en NO-lärare om hjälp. Här finns teckningen.