Vartannat äpple odlas i Kina

Under 2013 producerade världens länder tillsammans ungefär 81 miljoner ton äpplen och 109 miljoner ton vattenmeloner. Vartannat kilo äpple kom från Kina.

Exakt hur mycket frukt som produceras i alla länder i världen kan nog ingen svara på. Men FN har försökt att göra så bra statistisk som möjligt. Enligt den statistiken såg det ut ungefär så här 2013:

Världens länder producerade tillsammans bland annat:

Watermelon and Slice isolated on white background109 miljoner ton vattenmeloner. Ungefär 73 miljoner ton kom från Kina. Därefter kommer Iran och Turkiet med 4 miljoner ton var.

En liten klase bananer.107 miljoner ton bananer. Ungefär en fjärdedel är från Indien. Många bananer som säljs i Sverige kommer från länder i Latinamerika.

Apelsin71 miljoner ton apelsiner. Brasilien står för ungefär vart fjärde kilo apelsiner. Några andra länder som odlar väldigt mycket apelsiner är USA, Kina och Indien.

 

Pineapple with slices

25 miljoner ton ananas. Flera länder producerar ungefär lika mycket var. Under 2013 toppades listan av Costa Rica och Brasilien.

Det är ganska få frukter som trivs riktigt bra i Sverige. Därför köper vi mycket frukt från varmare länder. Som bananer, vattenmeloner och kiwifrukt. Dessutom importerar vi faktiskt en hel del frukt och bär som växer alldeles utmärkt i Sverige, till exempel jordgubbar och äpplen. Det kan bero på att människor vill ha en speciell sorts äpplen eller äta färska jordgubbar mitt i vintern. När det gäller en del frukter som odlas i Sverige räcker de kanske inte till så att alla som vill ha dem kan köpa.

De flesta gillar nog att kunna välja mellan olika sorters frukt. Men för miljön är det mindre bra när frukt fraktas en lång bit för att komma till Sverige, särskilt om frukten åker flygplan. Ett annat problem är att människor på till exempel en del bananodlingar arbetar under väldigt tuffa förhållanden. De senaste åren har det pratats mer om det här och fler i Sverige köper bananer som har odlats med bättre villkor för arbetarna och bananer som inte har besprutats med gifter mot skadedjur. De bananerna är ofta dyrare.

Länktips: Bildspel från en ekologisk odling av bananer i Dominikanska republiken (Organisationen Krav står bakom hemsidan).


Text: Lisa Blohm
Foto: Thinkstock
Publicerat: 2015-05-08