Sant om samisk tjej och läskig fantasi

Bibliotekarien Petter Södrin tipsar om böcker på tema befolkning. Han jobbar vid Luma bibliotek i Stockholm.

Omslagsbild på boken När jag var tretton blev jag same.

Monika Zaks bok.

När jag var tretton blev jag same (barn/ungdom)
Monika Zak
En sann berättelse om Sandra som vid tretton års ålder börjar läsa samiska som hemspråk i skolan. Allt eftersom tiden går ser hon sig själv mer och mer som en riktig same. Som vuxen reser Sandra runt och berättar om den samiska kulturen. Berättelsen varvas med fakta om samer, samiska språk, religion och historia.

 

 

Den siste mohikanen (barn/ungdom/vuxna)
Författare. James Fenimore Cooper
En riktig klassiker som finns att läsa såväl för barn som för vuxna. Boken utspelar sig under 1700-talet. Den går ut på att en major ska forsla två unga damer till ett fort. Under den här tiden bråkar England och Frankrike om vilka som ska styra i det nyligen upptäckta Amerika. Att det redan bor människor här är det ingen som tänker på. Typiskt för européer på den här tiden. Den siste mohikanen är i den här boken en modig och ädel representant för Amerikas ursprungsbefolkning.

Det kan vara värt att se upp, för den första utgåvan av boken kom ut redan 1826. Böcker som är så vansinnigt gamla kan vara lite jobbiga att läsa på grund av det ålderdomliga språket.

 

Omslagsbild på Avblattefieringsprocessen

Avblattefieringsprocessen

Avblattefieringsprocessen (ungdomsbok)
Författare: Zulmir Bečević
15-årige Alen är född i Sverige, men har en pappa från Serbien och blir satt i ett försvenskningsprogram. Sedan ”Partiet” kommit till makten i Sverige delas befolkningen i två läger; riktiga svenskar och invandrare. Invandrarna tvingas delta i avblattefieringsprocessen för att lära sig att bli svenskar på riktigt.

En rolig och samtidigt lite läskig bok om hur Sverige i allra värsta fall skulle kunna se ut. Och hur nära verkligheten är berättelsen egentligen?

 

 

Omslagsbild på boken Lika som bär

Lika som bär

Lika som bär (barn)
Författare: Pernilla Stalfelt
En bilderbok som handlar om jordens befolkning och våra likheter och olikheter. Hur skulle det vara om alla hade samma frisyr och hade samma favoritglass? Det skulle bli kaos i kön till kiosken, det är ett som är säkert. Det är tur att alla är olika så att det blir lite omväxling. Man kan vara olika för att man kommer från olika länder eller olika kulturer. Eller för att man tycker olika. Att vara dum mot någon bara för att den är annorlunda känns ju jättekonstigt, särskilt efter den här boken. Fullproppad med roliga citat och bilder, oavsett läsarens ålder.


Publicerat: 2015-02-23

 

Mer om befolkning